In segmentul rezidential, caramida este folosita pentru structuri de rezistenta, pentru ziduri, pentru decorarea unor suprafete interioare sau exterioare sau pentru pavaj. Niciun alt material de constructie nu ofera atatea posibilitati pentru realizarea unor efecte arhitecturale unice.
Caramida poate fi compacta (plina) sau poroasa la nivel exterior, in ambele variante oferind o foarte mare rezistenta la compresiune si in timp. De exemplu, caramida plina poate fi folosita in zidarii protejate pe ambele parti cu tencuiala, pentru elemente structurale si nestructurale, pentru stalpi si cosuri de fum. Caramizile pline simple au dimensiuni normale (5,4 x 10,5 x 22 cm) si permit construirea peretilor, placarea cu ipsos, cu ciment ori cu tencuiala calico-vecchio. Exista, de asemenea, caramizi pline decorative, cu dimensiuni standard de 5,4 x 10,5 x 22 cm sau de 5,4 x 5,4 x 22 cm – jumatati. Acestea se folosesc in special la stalpi, capete de rand, coame de ziduri etc.
Caramizile dublu presate au fata neteda, curata, sectiunea patrata sau dreptunghiulara si se intrebuinteaza, in principal, la zidaria aparenta netencuita si la zidaria de mare rezistenta. Se pot utiliza, de asemenea, si la diverse pardoseli.
Caramizile cu goluri se pot folosi pentru constructia peretilor exteriori si interiori. Ele asigura o buna izolare termica si fonica datorita continutului de goluri din masa. Caramizile cu goluri intrerupte au dimensiuni de 20 x 40 cm si grosimi variate – de 8, 11, 15, 20 si 30 cm. Golurile pot fi orizontale (in acest caz caramizile utilizandu-se la realizarea zidariei), verticale, cu un volum de 30% de goluri din masa sau cu gauri longitudinale (caramizi cu lamba si uluc, utilizate la realizarea peretilor despartitori).
Caramizile poroase se utilizeaza indeosebi la realizarea zidariei neportante si sunt obtinute prin fasonarea masei argiloase cu diferite produse sau materiale combustibile.
Caramida de sticla este folosita datorita proprietatilor sale de transmisie a luminii pentru construirea unor pereti despartitori.
Caramida aparenta este un material folosit in placarea unor suprafete care se doresc sa arate ca fiind din caramida obisnuita: fatade sau pereti interiori, arcade sau seminee.