Panta acoperisului, unghiul dintre planul acoperisului si planul orizontal, este o caracteristica determinanta pentru aspectul si masa intregii constructii, dar este importanta si din punctul de vedere al structurii acoperisului si a modalitatilor de protectie impotriva efectelor climaterice.

In functie de panta, acoperisurile pot fi plate (panta mai mica de 5 grade), cu panta mica (sub 15 grade), medie (panta intre 15 si 45 de grade) si abrubte, atunci cand panta este mai mare de 45 de grade. Acoperisurile cu panta medie si cu panta abrupta se mai numesc si acoperisuri inalte. Acestea prezinta de obicei doua straturi, intre ele fiind unul de aer, care asigura si o buna izolare termica (caracteristici foarte bune de izolare). Trebuie precizat faptul ca la realizarea acoperisurilor inalte, in realitate pot aparea diverse combinatii de forme si elemente, in functie de situatie si de imaginatia proiectantului.

Astfel, un acoperis inalt poate avea unul sau mai multe versante (pot fi si 4). Exemple: acoperis cu 2 versante cu frontispiciu, acoperis cu 3 versante trunchiat,  piramidal cu mansarda, cu coame in cruce, conic, tip bazilica etc.

Acoperirea impermeabila este utilizata in cazul acoperisurilor plate si nu permite sub nici o forma intrarea apei in structura acestora. Acoperirea hidrofuga este utilizata la acoperisurile inalte si permite intrarea unei cantitati din precipitatii sub presiunea vantului,  insa aceasta se evapora in mod natural fara ca prezenta provizorie sa aiba efecte daunatoare asupra structurii acoperisului. Trebuie mentionat, deasemenea, ca acoperisurile hidrofuge trebuie aerisite.

Alegerea tipului de invelitoare se face in functie de panta acoperisului si stilul casei. De asemenea, este important daca este vorba de o constructie noua sau o renovare. In ultima situatie se poate merge pe acelasi tip de invelitoare si, eventual, inlocuindu-se doar elementele/partile defecte.

Iata  mai multe exemple privind tiglele ceramice TONDACH  care ofera solutii functionale si estetice pentru majoritatea tipurilor de acoperisuri, inclusiv cele cu panta mica, precum si solutii economice. Terbuie sublimiat faptul ca solutia unui acoperis ceramic este una ecologica, tiglele fiind produse numai din materii prime naturtale, precum si faptul ca este durabila. In plus, este propus un sistem, oferindu-se o gama larg[ade produse de accesorizare si decorare.

Pentru proiecte economice, puteti alege tiglele de format mare XXL: Bolero, Twist, Rumba sau Tango plus. Datorita dimensiunilor  si a modului de imbinare,, acestea acopera mai mult (sunt necesare numai 8,8+9,3  bucati pe metru patrat), acoperisul costand astfel mai putin iar  designul ramanand  deosebit de spectaculos.

Daca doriti sa va construiti o casa eleganta in stil clasic sau sunteti fericitul proprietar al unei vile interbelice al carui acoperis necesita renovari, atunci tigla ceramica de tip solzi (Clasic Sibiu sau Cedonia) este cea mai buna alegere. In schimb, daca o ambianta mediteraneana este mai aproape de sufletul dvs. puteti alege o tigla de tip olan, Jadranka, Libertas sau Castel.

In sfarsit, daca aveti o casa veche in stil traditional cu un acoperis din tigla ceramica sau daca doriti sa va construiti o casa de inspiratie traditionala, atunci solutia este tigla profilata Transilvania care este economica si are exact aceleasi dimensiuni ca vechea tigla de tip leu.

Related posts

“HaiLaCasa!” – jocul care te invata etapele construirii unei case

Adina Meyers

Solutii pentru casa viitorului

Adina Meyers

Proiect de casa: parter, 193 de mp

Adina Meyers