Daca in majoritatea gradinilor din Romania gasim cel mult o banca, un foisor cu mobilier de terasa si un iaz cu pesti exotici, in Asia a inceput sa se dezvolte un concept care tinde sa revolutioneze amenajarile peisagistice: livingul in aer liber. Astfel, gradina devine un adevarat univers de relaxare pentru proprietari, care se pot relaxa intr-un mobilier confortabil special conceput pentru exterior, pot servi masa intr-un cadru distins si isi pot invita prietenii la o petrecere sau la un cocktail in aer liber, in propria gradina.

Gradina pe care v-o prezentam astazi a fost gandita de un inginer peisagist din Malaezia, si reuseste sa impresioneze atat prin vegetatia luxurianta si plina de culoare, cat si prin obiectele de mobilier gandite special pentru un cadru exterior, unde trebuie sa faca fata cu succes factorilor climaterici. Desi nu poate fi transpusa intocmai intr-o curte din Romania, din cauza diferentelor de clima care nu permit tuturor plantelor sa se adapteze la noi, gradina din Malaezia poate reprezenta un model de inspiratie si poate fi adaptata de orice proprietar care isi doreste o oaza confortabila de relaxare in imediata vecinatate a locuintei.

Conceptul, pe cat este de simplu, pe atat este de revolutionar. Obiectele de mobilier pot fi realizate din impletituri de rachita, din bambus sau chiar din rattan, cu perne din material textil. Cromatica locului de relaxare din mijlocul gradinii tine de preferintele fiecarui proprietar in parte, dar, de obicei, acesta se inscrie in nuantele de apa, de pamant sau nu depaseste granita alb-negru, tocmai pentru a nu eclipsa din frumusetea plantelor decorative aflate in imediata vecinatate. Pe langa obiectele de mobilier, o atentie deosebita trebuie sa acordati si decoratiunilor care trebuie inspirate, la randul lor, din natura. Un exemplu sunt rafturile decorative din lemn si sticla care au fost umplute cu surcele din lemn. Tot pentru livingurile in aer liber puteti opta pentru boluri in care sa puneti lumanari, pentru candelabre din fier forjat sau, de ce nu, pentru draperii diafane din matase sau mult mai groase, realizate din materiale naturale.

 Piatra naturala este materialul cel mai recomandat pentru pavarea livingului in aer liber si a aleilor de acces catre el. Acest material se integreaza perfect trendului eco si, in acelasi timp, va va ajuta sa delimitati, la nivel vizual, zona destinata relaxarii de partea „salbatica” a gradinii. Piatra naturala poate fi inlocuita cu pavaj, dar, in acest caz riscati sa stricati din naturaletea locului. O alta varianta este pietrisul care, desi este ieftin si se afla la indemana oricui, are si o serie de dezavantaje la capitolul confort.

 Mai multe imagini si informatii gasiti in numarul de iunie al Revistei Casa Mea.

Material realizat cu sprijinul Ing. Cristina Cotta
Tel. 0745.111.901
E-mail: kalmia@casa-gradina.ro

Related posts

Baterii sanitare premium Synergy de la Fir Italia – detalii pentru o baie de lux

Adina Meyers

Irigare adecvată pentru grădină

Adina Meyers

Care sunt avantajele instalării de panouri fotovoltaice în 2023?

Adina Meyers