Calatorii LifeStyle

O calatorie pe un taram minunat

|n zona de nord a Australiei, Statul Northern Territory, se intinde un imens parc national,  Kakadu, care atrage zeci de mii de turisti de pretutindeni.

Peisaje strajuite de culmi stancoase, cu formatiuni ce capata contururi deosebit de interesante, nesfarsite paduri tropicale, pamant nisipos ca zgura, de un rosu inchis, musuroaie de termite de dimensiuni uneori impresionante, caderi de apa, izvoare fierbinti… astfel pot fi descrise locurile.

Prezenta extrem de discreta a aborigenilor se simte poate doar prin cateva fumuri care se zaresc in departare. Acestia au mare grija sa curete padurile de uscaturi iarna, in sezonul uscat, stiinta punerii focului astfel incat sa nu se extinda datand de mii de ani.

In acest peisaj apar insa si zonele de agrement, cu hoteluri, campinguri dotate cu toate ingredientele pentru sejururi confortabile. Pentru un bun turism cultural, ne intampina muzee care adapostesc atat expozitii de opere de arta si obiecte traditionale, cat si elemente de etnografie infatisand viata, cu interesante traditii si obiceiuri ale populatiei aborigene in stil natural, dar si multimedia.

In topul interesului general se gasesc grotele si pesterile care impanzesc zona stancoasa. Aici alaturi de relicvele care atesta viata omeneasca in aceste situri datand de zeci de mii de ani, se afla la tot pasul desene si picturi rupestre. Realizate din culori naturale sau cu sangele animalelor, care se impregneaza bine in stanci, acestea relateaza extrem de sugestiv, prin simboluri, mituri, animale, pasari etc., crampeie relevante din viata si istoria aborigenilor. Puteti vedea, de exemplu, un meniu aborigen complet (cangur, crocodil, broasca testoasa, pestele baramundi), dar si o grota care arata ca o galerie de arta.

In parcul National Kakadu exista o zona absolut mirifica, asemanatoare Deltei Dunarii. Este  vorba despre o laguna, in care apele raman si in perioada secetoasa, cu o padure tropicala si o vegetatie luxurianta. Aici traiesc peste 350 de specii de pasari, de la cormorani pana la pelicani.

Crocodilii sunt uneori de dimensiuni gigantice. Ultimul exemplar prins masura nu mai putin de 6,70 m. Vorba insotitorilor in excursie: „fotografiatul este obligatoriu, dar scaldatul – optional, la voia turistilor”.

Capitala statului Northern Territory,portul Darwin este o adevarata poarta de intrare in Australia. Este un oras in plina dezvoltare, cu o populatie care depaseste deja un milion de locuitori. Zona este aerisita, deschiderea la ocean este foarte larga. Vegetatia tropicala, bogata, se intalneste la tot pasul in parcuri, gradini si zone de agrement.

Cartierele rezidentiale linistite predomina, centrul fiind animat de activitati de birou, shopping si santiere de constructii. Populatia este amestecata, pe lang cea de origine britanica, aici traiesc multi asiatici, dar si aborigeni, italieni, croati etc. Soarele apune spre ocean, asa ca, in sezonul uscat (cam cum este vara la noi, poate chiar mai cald la miezul zilei), turistii petrec serile pe plaja Mindill. Poate singurul lucru neplacut este prezenta crocodililor in apele sarate. Aceasta insa nu te poate impiedica sa petreci clipe minunate intr-o croaziera, unde te vei bucura din plin de fructe de mare sau de un baramandi, pestele din apele dulci de aici.

O alta caracteristica este prezenta vegetatiei abundente atat in curti, cat si pe terase.

Daca doriti sa vizitati Australia, este bine de stiut ca circulatia se face pe partea stanga si ca frumoasele zile din sezonul uscat sunt foarte scurte. Puteti astfel admira superbele apusuri de soare la ora…. 4 dupa amiaza.

Orasele din Sud

Nu se poate spune ca ai simtit cu adevarat Australia daca nu ai vizitat macar unul din orasele de pe coasta dinspre sud, desi traversarea continentului insula din nord cu avionul dureaza multe ore. Sydney si Melbourne sunt bineinteles in prim plan. Constructiile spectaculoase si moderne – Opera din Sydney este marturie, dar si elegante vile, poduri impunatoare, stilul british, gradini botanice exotice – adevarate parcuri de dimensiuni mari cu o incredibila vegetatie.

Desi exista multa animatie, ritmul este parca mai asezat decat in marile metropole din Europa sau SUA. Tot pe aceasta directie se plaseaza si prezenta numeroaselor si simpaticelor buticuri cu imbracaminte si decoratiuni retro si vintage precum si a celor cu obiecte si arta traditionala.

Ca obiecte de life-style va recomandam cosurile de masa sau posetele de umar din aceleasi materiale naturale (frunze de palmier), care sunt deosebit de trendy si rezistente.

Related posts

Site-ul Isover Romania are un nou design

Adina Meyers

Cum îți testezi partenerul înainte de marele eveniment – nunta

Adina Meyers

Biblioteca vie “Decid pentru mine!”

Adina Meyers