LifeStyle

Biblioteca vie “Decid pentru mine!”

Grupul „Decid pentru mine!”, primul grup de initiativa civica din Romania format din persoane cu dizabilitati psihosociale, a oferit jurnalistilor si bloggerilor ocazia sa descopere ce se ascunde in spatele etichetei pe care o poarta o persoana cu dizabilitati psihosociale in Romania.

Catalin, Paul, Antonia, Filip, Andreea, Gabriel, Carmen si Claudia au devenit „carti” cu suflet, minte si povesti extraordinare de viata, in cadrul evenimentului de presa BIBLIOTECA VIE, organizat de acestia la Ceainaria ARTea din Bucuresti.

Cele opt „carti” cu suflet au putut fi imprumutate de „cititori” din „biblioteca” si citite din scoarta in scoarta. Acestea au raspuns intrebarilor jurnalistior cu privire la dizabilitate, obstacolele sociale pe care le intampina zilnic, dar si cu privire la gandurile, ideile si aspiratiile unei persoane cu dizabilitati psihosociale. Pe parcursul evenimentului, jurnalistii prezenti au purtat discutii deschise cu membrii grupului, incercand sa contureze modul in care decurge viata acestora.

Prin activitatea lor, membrii grupului „Decid pentru mine!” doresc sa creasca nivelul de constientizare a drepturilor si posibilitatilor de autoreprezentare si actiune civica a persoanelor cu dizabilitati psihosociale, dar si sa familiarizeze publicul larg cu afectiunile de sanatate mintala, combatand miturile si stereotipurile cu privire la acestea.

Grupul „Decid pentru mine!” a luat fiinta in vara anului 2014, in cadrul proiectului „Decid pentru mine! – Drepturi egale prin autoreprezentare pentru beneficiarii de servicii de sanatate mintala”, la initiativa ActiveWatch si Asociatiei din Romania de Psihiatrie Comunitara. Membrii grupului au luat parte la o serie de traininguri si ateliere de advocacy, alaturi de reprezentanti ai institutiilor statului, membri ai ONG-urilor din domeniul sanatatii mintale, psihologi si medici. In urma trainingurilor, membrii grupului au deprins tehnici de advocacy  cu ajutorul carora au identificat directii de actiune pentru implementarea a 20 de initiative cetatenesti in folosul persoanelor cu dizabilitati sau a altor grupuri vulnerabile din Romania.

Pana in prezent, grupul „Decid pentru mine!” a pus bazele unei platforme online de sustinere a drepturilor persoanelor cu dizabilitati psihosociale, a demarat o serie de initiative civice (de la promovarea dreptului persoanelor cu dizabilitati psihosociale de a practica activitati sportive, pana la pregatirea unei mese calde pentru oamenii evacuati din str. Vulturilor din Bucuresti) si au planificat o campanie de informare si constientizare cu privire la situatia si drepturile persoanelor cu dizabilitati psihosociale din Romania.

De asemenea, in cadrul proiectului a fost elaborat raportul de cercetare asupra calitatii vietii persoanelor cu dizabilitati psihosociale din Romania. Acesta prezinta date si analize asupra contextului legislativ de organizare a asistentei in domeniul sanatatii mintale, a sistemului de furnizare de servicii de sanatate mintala, dar si asupra perceptiei persoanelor cu dizabilitati psihosociale in societate si pe piata muncii.

Descoperiti si alte actiuni ale grupului „Decid pentru mine!” pe www.decidpentrumine.ro .

„Decid pentru mine! Drepturi egale prin autoreprezentare pentru beneficiarii de servicii de sanatate mintala” este un proiect derulat de ActiveWatch impreuna cu Asociatia din Romania de Psihiatrie Comunitara, in perioada aprilie 2014 – iunie 2015 si este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania, cu suma de 72.270 EUR.

 

Related posts

O reteta surpriza pentru Paste – Oua coapte

Adina Meyers

3 instrumente de curățare mai puțin frecvente care facilitează curățenia de primăvară

Adina Meyers

Cum obții bronzul perfect chiar la tine acasă? Află AICI toate trucurile!

Adina Meyers