Amenajari Exterioare

9 sfaturi pentru începători despre cultivarea pomilor fructiferi

Soarele, apa, pământul, aerul sunt elementele naturale primordiale creșterii unei livezi roditoare. Cultivarea pomilor fructiferi aduce atât încercări cât și reușite, din fericire există grădinari experimentați și specialisti care pot oferi sfaturi și ghidaje despre cum se întemeiază și cum se îngrijește o livadă.

Experții de la Jardina.eu sunt de părere că toate elementele naturale sunt la fel de importante. Ei recomandă parcurgerea anumitor pași pentru obținerea unei recolte bogate și dețin toate certificatele pentru înființarea livezilor cu fonduri Europene.

Daca ești la început de drum în grădinărit și te-ai decis să cultivi pomi fructiferi, trebuie să determini cât spațiu aloci acestora. Astfel, te vei putea decide asupra soiurilor pe care să le alegi. Când spațiul este generos, poți alege dintre meri, piersici, peri, cireși, nuci pe care să îi plantezi la minim 2,5m între ei. Părul "Roșioara de Cluj" de pe Jardina.eu este un soi de vară foarte apreciat pentru gustul placut al fructelor sale cât și pentru aspectul deosebit al acestora. Pomul este de vigoare mijlocie. Fructul de culoare roșie are un gust plăcut, iar perioada de maturare este la sfârșit de iulie.

În cazul în care proprietatea este mai restrânsă ca întindere, poți opta pentru arbuști fructiferi cum ar fi coacăzul negru sau roșu și zmeurul. Experții Jardina.eu îți recomandă Tulameen, un soi de zmeur cu o plasticitate ecologică ridicată, ce se adaptează uşor condiţiilor de mediu, fiind răspândit în multe zone cu climate diferite. Planta are creştere puternică, viguroasă cu numar mediu de drajoni care se dezvoltă bine. Are nevoie de susţinere datorită producției ridicate de fructe pe plantă. Este foarte rezistent la îngheţ şi se comportă bine la boli fiind destul de rezistent. Pentru dezvoltarea optimă are nevoie de un sol bogat, profund, care păstrează destul de bine apa dar nu cu exces de umiditate şi cu expoziţie însorită.

Dacă nu știi de unde să începi, află că poziționarea livezii trebuie să asigure o însorire generoasă și un bun drenaj al solului. Dacă o gaură de 30 cm umplută cu apă se golește în 3-4 ore, ai găsit locul bun pentru plantarea unui pom. În altă ordine de idei, alegerea momentului optim pentru plantare variază în funcție de soiul ales și de pozitionarea geografică a locului. Asigură-te că dispui de aceste informații! Modalitatea de plantare diferă și ea în funcție de pomul ales. Dacă ai achiziționat unul cu radacina nudă trebuie să-l plantezi imediat. Sapă o gaură cu câțiva centimetri mai adancă decât sfera rădăcinii și de doua ori mai lată. Taie toate firele rupte și desfășoară-le pe celelalte în întreaga groapă. Plantarea pomului trebuie să fie similară în adâncime ca cea de la pepinieră, având coroana rădăcinii un pic peste nivelul solului și acoperită cu un strat de pământ bătătorit, asigurând sigilarea eventualelor buzunare de aer ce ar putea omorî tânărul pomișor. Mai departe, polenizarea este crucială pentru obținerea fructelor și este necesar să te asiguri că păsările și albinele sunt și ele binevenite între petalele florilor deschise, altfel te vei bucura numai de ramuri înflorite.

Cu timpul, toaletarea ramurilor va deveni esențială creșterii acestora și asigurării unei bune expuneri razelor solare. Dacă plantarea a fost făcută în timpul primăverii, vei aștepta până în toamnă pentru această procedură. Între timp, nu uita să uzi canalul din jurul tulpinii, care va direcționa apa către rădăcini. Numai în cazul în care a fost o perioadă foarte ploioasă, irigarea se face doar săptămânal pentru a-i asigura hidratarea. Hranirea nu necesită îngrășăminte! De fapt, orice ai adăuga solului riscă uciderea pomișorului și este bine ca aceștia să fie lăsați să se adapteze pământului. Poți acoperi solul de la baza trunchiului și zona împrejmuitoare cu un strat de câțiva centimetri cu mulci, evitând aglomerarea în lungul acestuia. Deși lumina solară este vitală dezvoltării, pomișorii au nevoie și de protecție împotriva ei, astfel cu un mix în egală măsură de apă și vopsea de latex ei nu vor suferi arsuri de iarnă. Creșterea pomilor fructiferi se face cu răbdare și dedicare. Primele roade le vei putea degusta dupa 2 ani de la plantare dacă achiziționezi de pe Jardina.eu pomi fructiferi de anul 2, cu coroana formată.

Fructele proaspăt culese au valori nutritive crescute și sunt pline de savoare, dincolo de marele beneficiu pe care îl fac mediului înconjurător. Nu în ultimul rând, reprezintă un economizor de bani pentru alimente și cheltuieli pe energie, iar dacă plantezi un pom pe latura vestică a casei tale, în 5 ani vei reduce aceste costuri cu 3%, iar în 15 ani vor fi cu până la 12% mai mici.

Related posts

Secretele unui grătar reușit: echipamentul esențial – FOTO

Adina Meyers

Ce unelte pentru gradinarit nu trebuie sa lipseasca din magazie

Adina Meyers

Grupul spaniol Porcelanosa a deschis un showroom in Bucuresti in parteneriat cu Delta Studio, in urma unei investitii de aproximativ o jumatate de milion de euro

Adina Meyers