Grătarul este un adevărat deliciu culinar pentru cunoscători, iar unii dintre ei îl ridică la rang de artă! Iată ce lucruri ar trebui să cunoşti, pentru a avea parte de un grătar pe cinste!

În primul rând, trebuie să te asiguri că foloseşti un grătar de calitate şi ai la îndemână toate instrumentele necesare. Există o varietate de grătare, cum ar fi cel electric, pe gaz, cu piatră de lavă sau cu lemne ori cărbune, varianta cea mai populară. Alege-l pe cel potrivit pentru tine în funcţie de spaţiul în care îl vei folosi, dar şi de capacitatea de utilizare.

De asemenea, asigură-te că ai la îndemână o perie aspră pentru curăţat, o mănuşă termorezistentă, cleşti pentru manevrarea alimentelor şi un evantai, pentru a aprinde jarul. Aprinde grătarul cu cel puţin o oră înainte de a pune carnea, folosind hârtii, aşchii de lemn sau combustibili inodori. Aşază carnea pe grill după ce flăcările s-au stins, iar jarul este acoperit cu o cenuşă albă.

Echipamentul esențial pentru grătar

Indiferent unde faci grătarul, va trebui să ai cu tine ustensilele de bază ca să poți pregăti mâncarea.

  • Grătar, dacă nu este deja la locul amenajat;
  • Sac de cărbune și lemne;
  • Hârtie pentru aprins grătarul și brichetă sau chibrit;
  • Perie pentru curățat grătarul;
  • Spatulă pentru întors carnea;
  • Mănușă termoizolantă;
  • Folie de aluminiu pentru carne și legume;
  • Bidon cu apă pentru stins focul de pe grătar;
  • Sac pentru gunoi;
  • Prosop.

Carne pentru grătar

Poţi găti orice tip de carne, în funcţie de preferinţe. Mielul fraged este o opţiune ideală. De la mielul tânăr se pretează partea mai cărnoasă, fără prea multe pieliţe. Ţine-o la marinat pentru 30 de minute în vegeta grill, care va da o aromă specială şi va completa excelent gustul cărnii. Taie bucăţi de mărime potrivită, unge-le cu puţină grăsime şi rumeneşte-le pe ambele părţi.

Dacă vrei ceva mai uşor, alege pulpele, pieptul şi aripioarele de pui, care se gătesc perfect la foc domol. Dacă le dai la foc iute, rişti să se ardă la suprafaţă şi să rămână crude în interior. Crestează pulpele în părţile mai groase, pentru a permite căldurii să le pătrundă şi străpunge-le uşor cu o furculiţă ca să îţi dai seama când sunt gătite.

Micii şi cârnaţii au la bază carnea tocată, cea mai potrivită pentru gătitul pe jar, deoarece îşi distribuie uniform grăsimea şi se pretează la orice tip de condimentare. Mititeii nu se ţin prea mult pe foc, pentru că altfel se vor usca. Şi frigăruile reprezintă o opţiune versatilă, deoarece se pot găti din toate tipurile de carne: porc, miel, vită sau pui. Marinează-le în vegeta cu bere, care conferă suculenţă fiecărei bucăţi de carne în drumul ei către grătar. Ingredientele naturale şi puternice şi aroma irezistibilă a berii te vor cuceri pe loc! Cele mai indicate pentru frigărui sunt ţepuşele metalice, care nu iau foc, dar dacă le alegi pe cele din lemn, ţine-le în apă 20 de minute înainte de utilizare. Pentru un gust desăvârşit, adaugă câteva felii de ceapă şi ardei.

Legume pentru grătar

De altfel, legumele precum ciupercile, vinetele, ardeiul gras, dovleceii, ceapa sau roşiile însoţesc minunat o carne la grătar. Poţi găti rapid şi legume mai mari cum sunt cartoful sau porumbul la o temperatură ridicată, pe cea mai incinsă parte a grătarului. Ardeii iuţi pot condimenta fripturile din vânat sau de porc, iar vinetele şi ciupercile pot fi savurate cu ulei de măsline şi caşcaval ras. Legumele şi salatele aduc prospeţimea şi echilibrul necesare grătarelor bogate în carne.

Related posts

Savoarea dulciurilor preparate de Craciun

Adina Meyers

Sezonul toamnă-iarnă ’18-’19 poartă Humanic

Adina Meyers

Cantare corporale, tensiometre si glucometre – cele trei aparate ideale pentru cei preocupati de sanatatea lor

Adina Meyers