Home

8 sfaturi utile pentru a preveni condensul

Odată cu instalarea frigului, ne confruntăm cu probleme de sezon, aşa cum este formarea condensului pe tâmplăria din aluminiu, PVC sau lemn stratificat. De ce apare acest fenomen neplăcut şi ce puteţi face pentru a-l preveni veţi descoperi în continuare.

Condensul se formează pe obiectele mai reci decât mediul înconjurător, la o anumită temperatură şi umiditate a aerului. Ei bine, tâmplăria face parte din această categorie de obiecte reci, fiind adesea primul loc din casă unde apare condensul, “punctul de rouă” creându-se pe ramă sau pe geam. Spre deosebire de tâmplăriile vechi, neetanşe, care permit schimbul permanent de aer între interior şi exterior, cele moderne, cu o etanşeitate net superioară, împiedică transferul de aer. Iată câteva sfaturi utile pentru a preveni dezvoltarea condensului:

1. Folosiţi profile din PVC de foarte bună calitate, cu trei-cinci camere de aer, şi geamuri termoizolante cu o emisivitate joasă (sticlă LOW E) şi cu argon. Astfel, pierderile de căldură se vor micşora cu 50% comparativ cu geamurile termoizolante obişnuite. Ca să vă faceţi o părere, la -10˚C în exterior şi +20˚C în interior, un geam termoizolant LOW E are pe foaia de geam de la interior +17˚C, spre deosebire de un geam termoizolant obişnuit, care, în aceleaşi condiţii, are numai +9˚C.

2. Etanşaţi foarte bine tâmplăria pe conturul ramelor atât la interior, cât şi la exterior.          
3. Verificaţi şi etanşaţi spaţiul dintre tocul tâmplăriei şi zid, deoarece pe aici poate pătrunde aer umed. Apa va condensa, umezind zidul, care va deveni ulterior o sursă de apă.
4. Aerisiţi suplimentar locuinţa – de cel puţin două-trei ori pe zi.
5. După ce aerisiţi dimineaţa timp de 20 de minute, încălziţi spaţiul interior uniform şi la temperaturi moderate.
6. Încăperile amplasate pe latura de nord a casei se răcesc iarna mai mult. Ca atare, încălziţi-le mai bine. De asemenea, aveţi grijă ca temperaturile din locuinţă să nu oscileze mult de la o încăpere la alta.
7. Atunci când folosiţi bucătăria şi baia, ţineţi uşile închise, pentru ca vaporii de apă proveniţi din activităţile casnice specifice acestor funcţiuni să nu se răspândescă în restul casei. După ce aţi gătit, respectiv după ce aţi făcut baie sau aţi spălat, aerisiţi foarte bine. De asemenea, nu uscaţi şi nu călcaţi rufe în dormitoare sau sufragerie.
8. Eliminaţi sursele de apă accidentale şi infiltraţiile de apă de orice fel.

Reţineţi!
Adesea, din cauza resurselor financiare limitate, dar şi dintr-o lipsă de informare, multe persoane aleg o tâmplărie din aluminiu de slabă calitate, considerând că toate ferestrele moderne sunt la fel. Nu însă şi performanţele, completează specialiştii. Astfel, profilele din PVC au un coeficient de transfer termic de 1,7-2 W/mpk. Tâmplăria din lemn stratificat de esenţe moi are un coeficient de 1,8 W/mpk la o grosime de 70 mm, iar cea din esenţe tari, un coeficient de 2,1 W/mpk.

Sursa foto: www.shutterstock.com

Related posts

Casă nouă sau casă veche, ce să alegi?

Adina Meyers

Cum decorezi cu stucco veneziano la interior?

Adina Meyers

Turismul se reinventează! Un nou serviciu pentru amatorii de vacanţe nautice

Adina Meyers