Amenajari Interioare

7 idei pentru amenajarea unei gradini in stil englezesc

Stilul englezesc de amenajare a gradinii s-a dezvoltat in secolul al XIX-lea, influentand si schimband pentru totdeauna arta peisagistica din lumea intreaga. Aparute in perioada romantismului, gradinile englezesti sunt mai degraba inspirate de natura salbatica;  in amenajarea lor, vegetatia are rolul principal, in timp ce simetria tipica gradinilor frantuzesti are o importanta redusa.

 

In continuare, vei afla care sunt cele mai importante elemente ale unei gradini englezesti si cum le poti folosi pentru a-ti amenaja curtea in acest stil.

1. Creeaza suficient loc pentru gazon

 

Daca n-ai facut-o deja, e momentul sa te ocupi serios de plantarea si de ingrijirea gazonului. Fiind un element central al gradinii englezesti, acesta trebuie sa fie mereu ingrijit, des si lipsit de zone unde se poate vedea pamantul.

Gazonul se planteaza primavara sau toamna, pentru a putea beneficia de ploile de sezon. Pe langa udarile regulate, e important sa executi lucrari precum aerarea si scarificarea. Daca iti doresti o peluza mai bogata, poti face o suprainsamantare atunci cand observi ca iarba se rareste.

2. Foloseste flori din abundenta

 

O floare care nu lipseste din nicio gradina englezeasca este trandafirul, pe care il poti planta sub ferestrele casei sau in jurul aleilor. Pe langa trandafiri, poti folosi flori perene precum margarete, lacrimioare, lupini, violete sau lavanda, dar si flori anuale, precum petunii, begonii sau garoafe.

Ai multa libertate in privinta alegerii florilor, insa este ideal sa nu folosesti mai mult de patru culori (desi contrastele puternice sunt permise). Daca nu ai suficient loc pentru a crea adevarate insule de flori, planteaza rasadurile in ghivece mari si rezistente.

3. Ia in considerare un gard viu

Nelipsite din gradinile englezesti, gardurile vii sunt o alternativa ecologica prin care iti poti imprejmui casa. Gardul poate fi realizat din conifere, precum tuia sau molidul, care ofera nu doar intimitate, ci si protectie eficienta impotriva intrusilor.

Daca insa nu doresti sa iti imprejmuiesti gradina cu un gard viu, poti folosi siruri de arbusti pentru a delimita diversele spatii. Arcada decorata cu flori este si ea un element des intalnit in gradinile englezesti.

4. Creeaza o mica retea de alei

Micile poteci din gradina ta au atat un rol estetic, cat si unul de delimitare a spatiilor. Creeaza o serie de alei care sa-ti faciliteze accesul catre diversele zone cu flori si nu uita sa le iluminezi in mod corespunzator, pentru a da gradinii un aer feeric pe timp de noapte.

In cazul in care ai o gradina mica, o singura alee imprejmuita de trandafiri sau alti arbusti este suficienta pentru a imita stilul peisagistic englezesc. Retine insa ca piatra este materialul cel mai des folosit de englezi pentru pavarea potecilor.

5. Construieste un foisor

Foisorul este atat de strans legat de arta peisagistica britanica, incat unul dintre cele mai cunoscute modele ale acestei constructii poarta numele de foisor victorian. Desigur, poti incerca si un foisor oriental in stil pagoda, o pergola sau o clasica rotonda. Cert este ca aceasta structura va deveni o binecuvantare pe timp de vara, oferindu-ti un loc umbrit unde poti citi, sta impreuna cu prietenii si familia si chiar savura un ceai.

6. Mobileaza si alte zone din gradina

 

Insa foisorul nu ar trebui sa fie singurul spatiu de relaxare din gradina ta englezeasca. Amplaseaza in jurul casei una sau doua banci solide, realizate din fier forjat si lemn. Poti mobila chiar si terasa, cu canapele, fotolii si o masa mica special construite pentru gradina.

Nu este obligatoriu sa folosesti culori neutre precum gri si negru sau un verde pentru a incerca sa integrezi mobila in decor. Te poti inspira chiar din culorile florilor, pentru a alege nuante aprinse si a crea astfel un spatiu care sa atraga privirile.

7. O sculptura poate fi elementul central al gradinii

In timpul romantismului a aparut pentru prima data fascinatia pentru ruine, dar si pentru vechea arhitectura gotica. Astfel, peisagistii englezi au incercat sa implementeze elemente asemanatoare in gradinile pe care le realizau. O mica statuie poate fi suficienta pentru a da un aer distins intregului complex, devenind astfel elementul sau central.

Atentie, insa, caci nu orice fel de sculptura se poate integra armonios in peisaj, mai ales daca arhitectura casei tale este una moderna. Incearca sa mergi pe simplitate si consulta-te cu un peisagist sau chiar si cu un sculptor pentru a afla ce functioneaza mai bine. Ia in considerare si realizarea unei mici fantani arteziene.

Inainte de a demara un astfel de proiect de amenajare, tine cont ca o gradina englezeasca are nevoie de multa ingrijire. Asigura-te ca ai timpul necesar pentru a te ocupa de ea sau ca poti angaja un gradinar profesionist care sa execute toate lucrarile necesare. 

Related posts

O casă unde lumina este actorul principal

Adina Meyers

Ușile glisante, ușile care oferă un aer șic locuinței tale

Adina Meyers

Cum sa-ti transformi locuinta intr-un paradis pentru cainele tau. 5 idei de amenajare

Adina Meyers