LifeStyle

7 idei pentru a micsora facturile la utilitati

Pentru cei speriati de facturile la utilitati, indiferent ca e vorba de electricitate, gaze sau apa, exista mai multe moduri de a economisi. Mai jos sunt cateva idei la indemana, prin care putem atat sa salvam bani, cat si sa reducem impactul asupra mediului inconjurator.

1. Aveti grija de intretinerea aerului conditionat. Chemati periodic pe cineva care sa-i schimbe filtrele. Va functiona bine pentru mai multi ani, economisind astfel bani.

2. Instalati un cronotermostat si setati-l pe temperatura optima. Veti avea un consum de gaze mult mai redus, chiar si pana la o treime. De asemenea, centrala va avea mai putine porniri si o durata mai mare de viata.

3. Inlocuiti becurile cu unele mai noi si eficiente. Schimbati-le cu unele cu LED, precum cele de la Philips. Acestea rezista pana la 10 ori mai mult si folosesc mai putina energie. Tehnologia lor a evoluat foarte mult in ultimii ani, lumina pe care o emana nu mai este la fel de obositoare si rece precum era inainte.

4. Scoateti din priza toate electronicele pe care nu le folositi, de la incarcatoare de telefoane la laptop sau aparatul de prajit paine. Sau incercati sa le puneti pe toate intr-un prelungitor cu intrerupator, astfel incat doar sa apasati pe buton ca sa le opriti atunci cand nu mai aveti nevoie de ele.

5. Asteptati pana aveti destule haine murdare inainte sa le spalati. La extrema cealalta, nici nu exagerati cu asta, umpland cuva pana la refuz, ci pastrati putin spatiu de miscare. Folositi un program economic si o temperatura de spalare cat mai rece. Incalzirea apei este “vinovata” pentru aproximativ 90% din energia folosita de o masina de spalat. Pe langa faptul ca veti economisi astfel la factura de apa si electricitate, veti prelungi si viata hainelor.

6. Nu lasati apa sa curga atunci cand va spalati pe dinti sau va barbieriti. Acelasi lucru poate fi aplicat si la spalatul vaselor: inchideti apa cat timp le curatati cu buretele si detergentul, porniti-o doar cand trebuie sa le clatiti.

7. Inlocuiti capul de dus obisnuit cu unul economic. Nu veti simti diferenta, insa veti reduce consumul si, implicit, factura la apa.

Related posts

8 alimente care te ajută să elimini toxinele din corp

Adina Meyers

Sistemul de sanatate din Romania – un mecanism autodistructiv

Adina Meyers

Casele și școlile cu un mediu nesănătos au un impact negativ asupra sănătății și studiului copiilor

Adina Meyers