LifeStyle

7 greşeli pe care le faci în curăţarea casei

Toţi ne dorim să avem casa curată, dar de multe ori avem impresia că munca noastră este în zadar, pentru că praful şi petele îşi fac mult prea repede apariţia în locurile din care au fost îndepărtate. Dacă trăiţi cu impresia că, oricât de des aţi face curăţenie şi oricât de mult efort aţi depune în această activitate, rezultatele nu sunt pe măsură şi nu se păstrează prea mult timp, este clar că greşiţi undeva. În cele ce urmează, vom trece în revistă cele mai frecvente greşeli pe care le facem în curăţarea casei şi cum le putem îndrepta.

1. Alegerea produselor greşite pentru curăţarea suprafeţelor casnice. Fiecare are o soluţie preferată pentru curăţare pe care este tentat să o folosească pentru toate suprafeţele din casă. Aceasta este o greşeală foarte mare, pentru că, alese greşit, pulverizatoarele, prafurile sau cremele pot zgâria suprafeţele, le pot îmbâcsi sau pot lăsa urme după uscare. Alegeţi substanţe speciale pentru porţelan sau ceramică, inox, sticlă, lemn şi textile. Când cumpăraţi un produs nou, testaţi-l pe o suprafaţă mică, mai puţin vizibilă, pentru a vă asigura că este eficient şi că nu atacă obiectul pe care urmează să-l curăţaţi.

2. Dozarea incorectă a substanţelor de curăţare. La acest capitol, oamenii se împart în două categorii: unii au impresia că, dacă utilizează o cantitate de substanţă mai mare decât cea indicată de producător, acesta va fi mai eficientă, alţii consideră că o cantitate mai mică este mai puţin nocivă pentru persoanele sensibile din locuinţă, aşa că o diluează substanţial. Ambele situaţii sunt greşite. În primul caz, o concentraţie mai mare poate ataca suprafeţele sau poate dăuna sănătăţii locatarilor. În plus, este foarte greu de clătit, existând riscul să rămână urme vizibile după uscare. În alt doilea caz, o substanţă de curăţat foarte diluată nu mai acţionează corespunzător. Dacă vă doriţi o casă sănătoasă şi un mediu sigur pentru cei dragi, alegeţi produse de curăţat certificate de instituţiile abilitate de protecţie a mediului şi a sănătăţii sau soluţii ecologice, pe care să le preparaţi singuri acasă ori să le achiziţionaţi de pe internet, de pe site-urile de profil.

3. Obiceiurile greşite, moştenite de la părinţi sau dobândite de-a lungul vieţii din comoditate, care duc la o curăţare superficială. Printre ele se numără, de exemplu, modul în care majoritatea oamenilor curăţă capul de la duş: cu apă şi detergent pentru inox. Astfel, acesta este spălat superficial. Corect este să puneţi oţet alb (sau o substanţă decalcifiantă) într-o pungă de plastic, pe care să o legaţi în jurul capului duşului (puteţi folosi şi un recipient în care să îl scufundaţi), şi să-l lăsaţi să acţioneze timp de o oră. După aceea, ştergeţi suprafaţa cu o lavetă umedă, iar aceasta va străluci ca nouă şi va fi perfect curată. Un alt exemplu este tocătorul din lemn pe care, în general, îl spălaţi cu apă şi detergent de vase. Numai că detergentul intră în porii lemnului, se înmagazinează acolo şi apoi poate contamina alimentele pe care le tăiaţi mai târziu. Cel mai recomandat este să presăraţi sare pe tocător, după care să-l frecaţi cu o jumătate de lămâie şi să-l clătiţi cu apă călduţă. Astfel, vor dispărea mirosul ingredientelor tăiate în prealabil şi totodată îl veţi igieniza. Gândiţi-vă câte alte obiecte din casă sunt curăţate în mod superficial, facilitând formarea unor depozite de murdărie, calcar sau praf în ungherele ascunse.

4. Curăţarea cuptorului convenţional şi a celui cu microunde cu soluţii abrazive. Cuptorul convenţional se curăţă atunci când este călduţ (nicidecum fierbinte, deoarece există pericolul producerii unor accidente grave). Dacă, după ce aţi gătit, nu mai aveţi răbdare şi energie să aşteptaţi să se răcească pentru a-l şterge, a doua zi, daţi-i drumul la o temperatură mică şi lăsaţi-l aşa 10-15 minute. Opriţi-l, aplicaţi o soluţie nonabrazivă pe toată suprafaţa lui şi lăsaţi-o să acţioneze 20 de minute. Apoi, ştergeţi cu o cârpă umedă sau cu un burete. Astfel, scăpaţi de efortul pe care îl depuneţi prin frecare, când riscaţi să degradaţi suprafeţele. Cât priveşte cuptorul cu microunde, treaba este şi mai simplă. Porniţi-l timp de 2 minute, iar între timp umpleţi un bol cu apă în care turnaţi un pic de oţet. Tot ce aveţi de făcut este să ştergeţi interiorul aparatului cu o lavetă umedă. Veţi fi surprinşi de cât de uşor veţi îndepărta petele uscate, care păreau imposibil de desprins de pe pereţii interiori!

5. Banalul dat cu aspiratorul ascunde, adesea, greşeli. Dacă nu le remediaţi, veţi continua să observaţi că praful îşi va face apariţia pe parchet sau pe alte suprafeţe din casă imediat ce aţi terminat curăţenia. Iată câteva greşeli frecvente: lăsaţi sacul de praf să se umple, nu utilizaţi duza mică pentru spaţii înguste sau treceţi prea repede aspiratorul pe diverse suprafeţe (fără să insistaţi pe covoare). Aveţi un animal de companie căruia îi cade părul şi v-aţi obişnuit să îl mai aspiraţi din când în când? Nici aceasta nu este o practică tocmai corectă având în vedere că există posibilitatea ca părul aspirat să fie apoi suflat înapoi pe covoare. Încercaţi să folosiţi un mop cu centrifugă, care să atragă praful şi părul fără să îl mai depună la loc pe covoare.

6. Curăţenia se face în mod organizat, începând cu încăperile cele mai izolate, pe verticală (prin curăţarea suprafeţelor de sus în jos). Evitaţi acţiunile haotice, fără logică, care conduc la transportarea prafului pe tălpile picioarelor din spaţiile neaspirate în cele curăţate. În plus, ştergeţi praful înainte să aspiraţi podelele, nu invers.

7. Aplicaţi soluţia de curăţat mobila pe toată suprafaţa, în exces. Pentru a îndepărta praful şi a da strălucire obiectelor de mobilier, fără să lăsaţi urme sau să le îmbâcsiţi, pulverizaţi ceara sau soluţia pentru lemn pe o cârpă specială, cu care ştergeţi apoi, cu grijă, fiecare centimetru de furnir.

Text: Simona Popa

Related posts

Fotografia de natura cu aparatul foto digital

Adina Meyers

Cu Beko e Martisor tot anul!

Adina Meyers

Cadouri de Craciun pentru copii la targul Made in RO

Adina Meyers