Amenajare baie

7 finisaje contemporane pentru o baie spectaculoasă

În designul de interior contemporan, „cerul e limita”, iar băile nu fac excepţie – produsele existente pe piaţă se pot folosi într-o infinitate de variante. Finisajele sunt protagonistele acestor încăperi, fiind cele care creează fundalul decorului. În continuare vi le prezentăm pe cele mai spectaculoase, menite să transforme baia într-un spaţiu ieşit din comun.

1. Piatră naturală
O baie amenajată cu piatră naturală este simbolul rafinamentului absolut, acest finisaj de lux oferind spaţiului un aer de spa rafinat – băile publice din Roma antică erau realizate aproape integral din piatră naturală. Această opţiune nu se va demoda prea curând, avantajul său fiind că se pretează atât amenajărilor în stil clasic, cât şi celor moderne – diversele texturi şi nuanţe existente în natură pun în operă decoruri rustice, romantice, mediteraneene sau ultramoderne.
Marmura este printre cele mai iubite finisaje, caracterul său nobil şi clasic împrumutând interioarelor o notă extrem de sofisticată. În special marmura de Carrara, folosită încă din Grecia antică, are o venatură deosebită, ce îmbracă băile într-un mod elegant.

2. Lemn
Una dintre tendinţele actuale în designul interior constă în crearea unui aspect cât mai natural, lemnul fiind extrem de popular în obţinerea acestuia. Atmosfera caldă, autentică, plină de viaţă pe care o degajă îl face extrem de dorit în zona de baie. Suprafeţele lemnoase prezente în acest spaţiu răsfaţă tactil simţurile: după un duş relaxant, picioarele desculţe păşesc pe o pardoseală din lemn, ce oferă un confort absolut. Baia este însă o încăpere umedă, deseori cu o ventilare redusă, de aceea integrarea lemnului aici este pretenţioasă. Răspunsul la această problemă este ceramica cu aspect de lemn, care îmbină calităţile estetice ale lemnului cu rezistenţa la căldură şi umiditate. În plus, un astfel de finisaj este uşor de curăţat şi rezistent în timp la uzură şi trafic.
Datorită tehnologiilor moderne de fabricare, noile modele de gresie şi faianţă recreează în detaliu fibra lemnoasă şi emană naturaleţea şi căldura specifice lemnului.


Plăci ceramice Porcelanosa Chelsea Provenza, 29,4 x 120 cm

3. Plăci ceramice
Sunt cu siguranţă cel mai des folosit finisaj în zona de baie, datorită avantajelor pe care le conferă: rezistenţă, durabilitate, întreţinere uşoară, raport excelent calitate-preţ. Tendinţele contemporane mizează pe crearea unui aspect minimalist şi unitar al amenajării, prin utilizarea aceluiaşi finisaj la nivelul pardoselii şi pereţilor. Versatilitatea placărilor ceramice oferă posibilitatea de a obţine cu uşurinţă o baie cu look natural, existând nenumărate modele inspirate de materialele din natură.

Colecția Newport de la Porcelanosa

4. Mozaic
În designul interior, detaliile sunt cele care fac diferenţa, iar mozaicul confirmă pe deplin această regulă. Folosirea mozaicului aduce spaţiului o notă exclusivistă şi unică, prin crearea unor puncte focale – zone vizuale de interes. În baie, acest finisaj poate pune în valoare un perete sau poate întrerupe monotonia plăcilor ceramice. De exemplu, un brâu de mozaic tridimensional va oferi amenajării dinamism, dând naştere unui joc interesant de lumini şi umbre.
Realizat din sticlă sau ceramică, mozaicul poate fi ales în acelaşi ton cu restul finisajelor sau într-o nuanţă contrastantă. În tendinţe este mozaicul cu efect metalic – în special auriu, din bronz sau cupru.

Mozaic din lemn L’Antic Colonial

5. Sticlă
Panourile decorative din sticlă sunt folosite în ultimii ani în băile amenajate în stil contemporan, putând fi vopsite sau printate digital în orice culoare şi model. Alternativă la placările cu faianţă, acestea reprezintă o opţiune personalizată, ce creează interioare de efect.

foto: Shutterstock

6. Tapet
O altă soluţie cu un impact vizual ieşit din comun în baie este tapetul. Noile tehnologii de fabricare permit realizarea unor produse rezistente în spaţiile umede. Un tapet cu imprimeu deosebit poate personaliza zona lavoarului, căzii sau duşului, contribuind la transformarea întregului spaţiu.

Tapet Wall & Deco

7. Vopsea
O opţiune clasică, vopseaua lavabilă rezistentă la apă, disponibilă cu finisaje mate sau lucioase, oferă posibilităţi nenumărate de personalizare a băii. Este o versiune accesibilă şi rapidă de schimbare a decorului din această încăpere.

Vopsea Dulux

Material realizat de Aleksandra Zaiț

Related posts

Estetică și funcționalitate în baie

Adina Meyers

Omnires – Colecția Ovo M+

Adina Meyers

Cum putem optimiza salile de baie prin alegerea unor accesorii baie utile si moderne?

Adina Meyers