Amenajare baie Practic

5 tipuri de amenajare clasica de baie

Cum imi amenajez baia? – este o intrebare pe care toti ne-o punem cel putin o data in viata. Am ales sa iti prezentam 5 tipuri de amenajare pentru baia ta. De la bai clasice, opulente, pana la bai in care clasicul a fost adus in contemporan, iti poti alege particularitatea stilului care ti se potriveste mai bine.

1. Baie Clasica

Spectaculos, somptuos si exuberant. Un Stil clasic cu greutate, imperial, care nu poate fi digerat de catre oricine, sau controlat usor de catre designeri.
Similar vechilor palate clasice, unde cada era pozitionata separat de incaperea toaletei, in amenajarea baii se poate alege continuarea acestui spatiu in dormitor, fiind tratate impreuna intr-o atmosfera de rasfat si belsug. Cele doua zone se pot delimta prin diferenta de inaltime a pardoselii si finisajul acestora.

Cada de cele mai multe ori este freestanding, de forma clasica, cu piciore de inspiratie antropomorfa.

Pentru finisaje se opteaza pentru materiale naturale: marmura, travertin, granit, mosaic de piatra cu sau fara insertii de oglinda, placi ceramice de inspiratie din modelele de piatra naturala sau mozaic auriu in masa sau cu intarsii. Distribuirea lor in spatiu se face pe baza unui desen studiat geometric si proportional.

La iluminat, acolo unde inaltimea permite, se utilizeaza candelabre care poate fi pozitionate muzeal in incaperea baii. Acesta devine accesoriul bijuterie care subliniaza eleganta si luxul stilului clasic.

2. Baie Neoclasica

Un clasic indulcit – acel stil clasic usor stilizat, fara opulenta.

O baie de dimensiuni medii (intre 6 si 8 mp), se poate transforma intr-o sala de baie cu trimitere regala.

Placarea peretilor se face pe baza unor colectii de placi ceramice care contin toate modelele specifice unui astfel de stil: placa tip lambriu, placa decorativa de inspiratie vegetala, plinte, brauri si alte elemente decorative in relief sau, de ce nu, chiar tapet in stil.

Obiectele sanitare si cada, tot de inspiratie clasica, dar de data aceasta cada de tip freestanding se aseaza pe baza, fara picioare.

3. Baie Eclectica sau Clasic-Contemporana

Acest tip de amenjare eclectica de baie, presupune asocierea de elemente de limbaj clasice din curente diferite, asociate intr-un mod echilibrat si armonios. Aerul de epoca se pastreaza, chiar daca nu poate fi identificat ca un stil clar dintr-o anumita perioada si regiune geografica.

Aici intalnim placi ceramice texturate, dar lucioase, pardoseala piano – pardoseala tip “sah” unde placile patrate albe alterneaza cu cele negre sau placi ceramice cu motive florale elegante si romantice, mozaic de caracter masculin in zona dusului, la pardoseala – placi marmorate portelanate pentru un chenar perimetral, intarsii crem pentru chenare concentrice, apoi placi de pardoseala mozaicate portelanate spre centru.
Registrele sunt delimitate atat in pardoseala, cat si pe pereti prin realizarea unui lambriu printr-un brau decorativ metalizat si texturat rombic.
Toate elementele din ceramica rectificata, reusesc sa compuna necesarul complet pentru amenajare de baie in stil, in care genorizitatea spatiului permite ca piesele ce genereaza functiunea (mobilierul si lavoarul, dusul sau cada) sa respire armonios si echilibrat.

În cadrul acestui stil putem intalni reinterpretari ale curentelor clasice prin mobiliere care impresioneaza prin originalitatea abordarii: rama profilata a oglinzii zvelte, simetrica pe lavoar, dar dezaxata fata de mobilierul in sine – plus un picior decupat sinuos in coltul opus, reusesc sa echilibreze compozitia. O nota distinctiva poate fi obtinuta prin optarea pentru un motiv decorativ floral realizabil prin frezare si aplicare pe fetele sertarelor.

Idei indraznete observam si la amenajari de baie la care peretii sunt tratati cu placi ceramice geometrizate, bizotate la margini, asezate in doua registre: unul inferior mai inchis – grena si unul superior deschis, cald – crem; despartite de un brau sugerat prin folosirea placilor decorative ale acestei serii. Iar pe acest fond se opteaza pentru obiecte sanitare ultramoderne, ale caror forme organice sunt inspirate din natura.

4. Baie Provence

Un stil clasic accesibil, transmis in provincia franceza, in care observam cum se renunta la multe detalii decorative opulente si usor, la eleganta exigenta. Un stil ale carui caracteristici de baza se regasesc in stilul clasic, dar sub influenta unui stil de viata simplu si prietenos prin rafinata fuziune cu stiluri rustice locale.

Se folosesc culori deschise, iar accentele sunt date de culori pastelate, cel mai des intalnit este lilaul lavandei.

5. Baie Retro

Stilul se caracterizeaza prin linii simple, muchii rotunjite si prietenoase, culori vesele si jucause.

Aici intalnim cateva elemente specifice: se folosesc placari ceramice de mici dimensiuni, fie dreptunghice, asezate tip caramida, fie hexagonale. Placile sunt colorate pe suprafata sau prezinta pattern-uri decorative stilizate.

La partea de obiecte sanitare reintalnim cada freestanding, dar de data aceasta cu picioare stilizate, simple. Observam utilizarea lemnului in baie – ca blat pentru lavoar sau corpuri fine de depozitare.

La iluminat se poate asocia un corp cu design-ul inspirat din stilul industrial, sau poate avea elemente vintage – elemente metalice patinate – invechite.

Aceste obiecte antichizate intra intr-un dialog frumos cu restul finisajelor colorate, care desi isi au radacinile in anii 50, tehnicile de prelucrare a materialelor sunt contemporane si acest lucru se poate percepe cu ochiul liber.

Related posts

Aranjarea mesei – rustic în culoarea mov

Adina Meyers

Vrei sa te poti bucura de un living luminos? Afla cateva sfaturi care sa te ajute in amenajarea sa

Adina Meyers

Sfaturi utile pentru amenajarea camerei copilului tau

Adina Meyers