Oricât de mult te-ai bucura de zilele însorite, de căldură, de bronz și de vitamina D, nu poți spune că zilele caniculare sunt cele mai plăcute.
Locuința ta se transformă, treptat, din locul în care obișnuiai să te relaxezi și să te odihnești, în cel pe care îl ocolești cu grație până la ore mai târzii, mai răcoroase și mai suportabile. Din fericire, există câteva trucuri care te vor ajuta să scapi de astfel de coșmaruri și să îți transformi din nou locuința în locul preferat și totodată cel mai confortabil din lume:
1. Investește într-un aparat de aer condiționat de calitate
Cu aparatul potrivit, casa ta se poate răcori în doar câteva minute. Dacă nu știi ce se potrivește mai bine pentru locuința ta, poți consulta un ghid pentru alegerea aparatului de aer condiționat; vei găsi, cu siguranță, sfaturi de la profesioniști, adaptate nevoilor tale de utilizare.
Dacă ai deja un aparat de aer condiționat performant, nu uita de igienizarea sezonieră a acestuia. Nu doar că îți va scădea consumul de energie electrică și te va feri de alergeni și alte substanțe nocive pentru sănătate, dar va eficientiza și funcționarea aparatului.
2. Renunță la așternuturile din materiale călduroase
Poate că cearșaful flaușat a fost o idee bună în sezonul rece, însă în timpul verii poate deveni insuportabil. Materialele sintetice nu sunt, de altfel, prea prietenoase cu temperaturile înalte, așa că scoate-le din ecuație, chiar dacă este vorba despre un înlocuitor al mătăsii.
Înlocuiește-le cu așternuturi ușoare, din bumbac, care lasă pielea să respire și absorb transpirația. Confortul tău va fi net superior. Pentru un plus de prospețime și răcoare, le poți aerisi în fiecare seară timp de câteva minute înainte de a pregăti patul pentru somn.
3. Folosește cât mai puțin aparatele care se încălzesc
Bineînțeles că nu se pune problema să agăți aspiratorul în cui sau să renunți la mașina de spălat, dar, dacă ai câteva farfurii murdare, este preferabil să le speli manual și să eviți folosirea mașinii de spălat vase, ale cărei programe destul de lungi o solicită suficient cât să încălzească o cameră.
Cât despre spălarea hainelor și folosirea fierului sau a stației de călcat, poate că ar fi mai bine ca aceste activități să aibă loc seara. În plus, nu uita de aerisirea camerelor în această perioadă a zilei, va schimba mult calitatea aerului și temperatura.
4. Lasă perdelele și draperiile să te ajute
Tuturor ne place lumina naturală, dar nu ajută pe nimeni să lași geamurile neacoperite în timpul zilei, când oricum ești la serviciu. Ba mai mult, astfel de obiceiuri pot chiar să contribuie la supraîncălzirea locuinței.
Folosește perdelele și draperiile pentru a bloca sursele de lumină naturală în orele călduroase. Cu cât acestea sunt mai opace, cu atât sunt mai eficiente. Cât despre aerisirea camerelor, este oricum preferabil să devină un obicei de seară în timpul verii.
5. Folosește corpuri de iluminat inteligente
Lustrele, lămpile de perete, veiozele și lampadarele pot influența destul de mult temperatura camerei, dacă au montate becurile nepotrivite.
Renunță la variantele clasice, a căror lumină nu este oricum cea mai prietenoasă pentru vederea ta și înlocuiește-le cu alternative noi, inteligente, a căror intensitate poate fi reglată și care nu emană căldură. Bonus: sunt și mai eficiente din punct de vedere energetic decât becurile tradiționale.
Zilele de vară nu trebuie să fie o corvoadă, mai ales în intimitatea propriei case. Urmează sfaturile noastre și locuința ta va redeveni spațiul cel mai confortabil și mai primitor, în care îți dorești să revii în zilele toride și obositoare.