În anii ’60, specialiștii în domeniul construcțiilor și-au propus să creeze un material cu proprietăți asemănătoare placajului, dar mai rezistent, pentru a putea fi folosit și pentru realizarea de structuri. Au folosit tot așchii din lemn, ca și în cazul placajului, însă le-au dispus în 3-5 straturi perpendiculare între ele, iar, ca liant, au utilizat un amestec de rășini sintetice, aplicat la cald. Noul produs a fost denumit Oriented Stand Board – OSB, pe scurt. A devenit, între timp, unul dintre cele mai adaptabile materiale de construcții. Dacă, până acum, nu ai folosit acest material în proiectele tale, îți oferim cinci motive să o faci, urmând să te convingi singur de calitățile sale.

 

Este usor de manevrat

La prima vedere, plăcile de OSB, par destul de grele și dificil de manevrat, însă nu trebuie să te lași înșelat de aparențe. Dacă îți vei concentra atenția asupra acestui material, vei constata că plăcile de OSB sunt ușoare și pot fi manipulate fără mare dificultate. Inclusiv cele cu grosimi mai mari. Mai mult de atât, se montează cu ușurință și la fel se și dezasamblează. În felul acesta, poți muta, practic, o construcție dintr-un loc în altul.

Este mai ieftin decat alte materiale

Fiind vorba de un material prefabricat, OSB-ul nu este scump. Însă nu înseamnă că este și de proastă calitate. Poate fi folosit pentru o serie de construcții, inclusiv pentru ridicarea caselor. Se știe că o astfel de investiție este una costisitoare. Dacă vei alege să-ți construiești o casă din OSB, prețul total ar putea fi chiar cu 50% mai mic față de o casă din cărămidă.

Are o rezistență sporită

Rezistența OSB-ului este dată de modul în care sunt dispuse așchiile din lemn. Acestea reprezintă circa 95% din compoziția materialului. Și adezivul adăugat pentru consistență dă rezistența OSB-ului. Există patru tipuri de OSB, care, în funcție de proprietăți, pot fi folosite pentru diferite lucrări.

Cele mai rezistente sunt plăcile OSB din clasele 3 și 4, care pot fi folosite pentru structuri exterioare în medii umede și uscate. Spre exemplu, plăcile OSB Kronospan de 18X2500X1250 mm fac parte din clasa OSB 3, și pot fi folosite atât pentru construcții ușoare, cât și pentru acoperișuri, tavane, dușumele sau pereți exteriori.

 

Nu necesită fundații adânci

Fiind un material ușor, plăcile de OSB nu încarcă structura construcției, așa că nu este nevoie de o fundație adâncă. Cum este în cazul caselor din cărămidă sau beton. Acest fapt va avea implicații pozitive și asupra bugetului total. La orice construcție, fundația și acoperișul necesită cele mai mari cheltuieli. În acest mod, neavând nevoie de o fundație adâncă, costurile vor fi mai mici. Astfel, rezultatul final va fi același ca în cazul unei locuințe tradiționale.

E un bun termoizolant

Construcțiile realizate din OSB sunt eficiente energetic, dacă sunt izolate corespunzător. Lemnul din care sunt fabricate plăcile menține căldura în interior. Dacă pereții sunt și izolați cu polistiren la exterior și vată minerală la exterior, costurile cu energie termică vor fi simțitor reduse.

 

Acestea sunt doar câteva dintre calitățile de bază pe care le are OSB-ul. Dacă vei începe și tu să-l folosești pentru proiectele tale, în mod sigur vei descoperi și alte avantaje.

Related posts

Cum se construieste pe teren ingust?

Adina Meyers

Cum sa scoti mucegaiul din casa

Adina Meyers

Cea mai buna hidroizolatie pentru terasa casei tale

Adina Meyers