Amenajari Exterioare

5 activități care transformă o grădină obișnuită într-o destinație de vacanță

Nu e nevoie să te îndepărtezi prea tare de casă ca să ai o vacanță relaxantă, ba chiar aventuroasă. Curtea casei tale ascunde lucruri pe care încă nu le-ai descoperit, tot ce trebuie să faci e să-ți pui imaginația la contribuție. 

Grădina ta se poate transforma peste noapte într-o oază de relaxare de unde poți privi stelele, într-o locație de petreceri tematice cu prietenii sau un loc pentru noi descoperiri. Opțiunile sunt aproape nelimitate. Iți trebuie doar puțină imaginație și un minim de resurse.  

  1. Campează peste noapte

Poate pe lângă cortul din grădina ta nu o să treacă râul sau când te trezești nu o să vezi marea, dar cel puțin știi sigur că aici nu o să vină peste tine ursul și nici nu o să rămâi fără sac de dormit dacă părăsești cortul.

În plus, nopțile sunt la fel ca într-un loc de campare obișnuit. Poți să adormi mai aproape de natură, pe fundal de sunet de greieri și broscuțe.

Ai nevoie doar de un cort pop-up, ușor de instalat. La urma urmei, dacă vine furtuna, nu trebuie decât să faci doi pași până în casă, asta dacă nu ți se pare mai amuzant să rămâi în cort și să spui povești de groază la lumina lanternei.

 

2. Privește cerul 

Pentru această activitate ar fi bine să ai un telescop sau să-ți instalezi o aplicație care să te ajute să descifrezi harta constelațiilor, așa cum este aplicația Star Chart sau Night Sky Lite. Cerul e spectaculos în orice perioadă a anului, atunci când nu este înnorat. Dacă vrei să renunți la tehnologie în „vacanța” ta din grădină, așază-te confortabil în șezlong sau în hamac și pur și simplu privește stelele.

  1. Organizează o petrecere tematică

Pentru asta ar fi bine să-ți amenajezi mai întâi o mică bucătărie modernă de vară. O să ai nevoie de un gratar, de o chiuvetă (racordată la o sursă de apă), de o masă de lucru și de un spațiu de depozitare pentru ustensilele de grătar. 

Astfel vei avea totul la îndemână, și vei scuti drumurile din casă până în grădină, plus nu vei avea de făcut curățenie a doua zi decât în curte.  

Așadar, odată ce e gata bucătăria, e liber la petreceri! Poți să organizezi pentru prietenii tăi o petrecere cu temă mexicană. Pregătește pentru grătar niște burritos, decorează grădina cu hamace, sombreros, felinare colorate și umple barul cu tequila și bere.

Sau pune la cale o seară grecească, cu  haloumi pe grătar, pește și carne pentru gyros. Decorează grădina cu alb și albastru de Creta și pune ouzo la rece.

  1. Organizează o seară de cinema în aer liber

Ca sa organizezi o seara de cinema în propria grădină ai nevoie de următoarele: un proiector, o sursă video, un sistem audio sau boxe, un perete/cearceaf/fundal de studio, alb, câteva perne pe post de scaune de cinema sau un fotoliu.

Pentru o mai bună vizibilitate într-un mediu semi întunecat, proiectorul ar trebui să aibă peste 3000 de lumeni. În rest, poți folosi ca sursă video computerul personal.

Mai rămâne să pregătești popcorn și limonadă și ești gata de vizionare!

  1. Descoperă cu cine împarți curtea  

Înainte să te îmbarci într-un safari în Africa sau să visezi la aventurile lui Indiana Jones, poți începe să-ți dezvolți atenția și răbdarea de explorator chiar în curtea casei tale. Dacă te uiți atent, vei descoperi zeci de specii de insecte și de plante care locuiesc în aceeași curte cu tine și despre care probabil nu știi prea multe.

Câte lucruri cunoști de exemplu despre viața furnicilor sau a albinelor? După ce le vei urmări mai îndeaproape, e posibil să nu-ți mai fie teamă de ele și chiar să te facă mai curios. Poți continua cercetările cu câteva documentare realizate de David Attenborough pentru BBC.

Dacă te-am convins că un „staycation” nu e atât de rău, nu-ți rămâne decât să începi să planifici activitățile de mai sus sau să te gândești, eventual, la altele. Ce părere ai despre construirea unei case în copac sau de o sesiune de „bird- watching”?

Related posts

Gradina din 1920, readusa la viata

Adina Meyers

Grădina cu levănțică, precum în Provence

Adina Meyers

Tratamentele fito-sanitare, arma gradinarului in razboiul cu insectele daunatoare

Adina Meyers