De cativa ani, minimalismul a devenit un subiect de discutie popular in medii diverse, de la design la gastronomie sau arta, insa in Japonia este chiar un mod de viata traditional. Camerele aproape goale ale japonezilor, deseori doar cu un tatami asezat pe podea și usi mari glisante au fost dintotdeauna o inspiratie pentru designeri si arhitecti.
Designul minimalist din casele japonezilor se datoreaza in mare parte filozofiei Zen, care promoveaza traiul simplu si cunoscuta zicala „less is more”, dar și din motive mai practice. Este mai econom să trăiești cu mai puțin, și mai sigur, având în vedere că Japonia este permanent sub pericolul cutremurelor.
In plus, in Japonia lipsa spatiului de locuit este o problema nationala, prin urmare, se pune accent din ce in ce mai mult pe construirea de micro case si pe eficientizarea spatiului de locuit.
Iata cateva modalitati simple, de inspiratie japoneza, prin care iti poti transforma casa intr-un loc mai bine organizat si mai spatios:
1. Pastreaza doar lucrurile de care ai nevoie
Inainte de a incepe reorganizarea camerelor, o recomandare este sa scoti tot din fiecare camera in parte, sa reevaluezi ce ai vrea sa pastrezi si ce nu-ti mai e de folos si apoi sa rearanjezi lucrurile.
Desi e un lucru greu de facut, sa traiesti cu putin aduce beneficii numeroase, asa cum scrie si thisinsider.com. Daca ai mai putine lucruri, e mai rapid sa faci curat, nu te distrage nimic, nu trebuie sa consumi energie ca sa te gandesti ce ustensile de bucatarie sa folosesti cand gatesti sau cu ce sa te imbraci.
In plus, fiecare obiect in sine devine mai important si astfel ajungi sa regandesti obiectele si spatiul din jurul tau pentru a-ti face viata mai usoara si mai frumoasa.
2. Alege usi glisante in loc de usile clasice
Un fragment din cartea „Eleganța ariciului” de Muriel Barbery explica poetic importanta detaliilor, precum usile, intr-un spatiu:
„…am ramas fascinata de felul in care japonezii folosesc spatiul in viata lor, si de aceste usi glisante care aluneca si se muta in tacere pe sine invizibile, refuzand sa ofenseze spatiul. Pentru ca atunci cand deschidem o usa, transformam spatiul… introducem un obstacol perturbator si disproportionat”.
Optarea pentru usi glisante, alaturi de alte piese de mobila la comanda nu doar ca iti personalizeaza spatiul de locuit, dar te poate ajuta sa ti-l organizezi mai bine si va ajuta cu siguranta la crearea unui „flow” energetic pozitiv, a unei senzatii de spatiu si ordine.
3. Nu lasa nimic la vedere, foloseste spatiile de depozitare
Cu totii avem tendinta sa acumulam o multime de lucruri de-a lungul timpului. Daca iti e greu sa renunti la ele, incearca sa le gasesti un spatiu de depozitare potrivit. E bine ca aceste lucruri sa fie ascunse, pentru a nu incarca spatiul de locuit.
Iti poti amenaja spatii de depozitare ascunse in perete, iti poti comanda mobilier personalizat cu loc suficient pentru nevoile tale sau poti folosi pur si simplu cutii, pentru a-ti sorta lucrurile. Daca pastrezi o camera cat mai putin aglomerata si organizata aceasta va parea cu siguranta mai ordonata si mai spatioasa.
De asemenea, fiecare obiect din casa ar trebui sa aiba locul sau, iar obiectele dintr-o anumita categorie ar trebui sa stea impreuna, pentru a fi mai usor de gasit.
4. Vopseste-ti peretii intr-o singura culoare
„Ce vedem formeaza 60% din perceptia noastra asupra spatiului. Imagineaza-ti ca esti inauntrul unul ou, cu aceeasi culoare si textura peste tot. Nu exista de fapt niciun inceput sau sfarsit, nu exista colturi”, spune pentru edition.cnn.com, arhitectul Yasuhiro Yamashita, specializat in realizarea micro caselor.
El recomanda vopsirea casei in aceeasi culoare, pentru a obtine un efect vizual de amplificare a spatiului. Cea mai potrivita culoarea pentru a face un loc sa para mai mare este din punctul sau de vedere alb, insa poti folosi orice culoare deschisa.
De asemenea, arhitectul japonez mai spune ca, pentru a crea iluzia spatiului, poti folosi in amenajarea casei, in bucatarie sau baie, materiale reflectorizante, cum este otelul inoxidabil lustruit.
Indiferent daca alegi sa fii un minimalist extrem si sa traiesti doar cu strictul necesar sau nu vrei decat sa-ti ordonezi putin spatiul in care traiesti, urmeaza sfaturile de mai sus si casa ta va deveni in scurt timp un refugiu spatios si linistit.