Amenajari Exterioare Gradinarit

4 greșeli pe care le faci atunci când îngrijești gazonul și cum să le repari

Chiar dacă te chinui de ceva timp să amenajezi o peluză în curtea ta, rezultatele întârzie să apară. Iarba ofilită sau petele prin care poți vedea pământul nu sunt doar inestetice, ci și semne ale unui gazon nesănătos.

Ca orice plantă din curtea sau din casa ta, gazonul are nevoie de o atenție deosebită. De aceea, ar fi bine să te ferești de aceste greșeli, dacă îți dorești o peluză ca în filme.

Tunzi iarba prea scurt

Tunderea gazonului poate fi o activitate plăcută și relaxantă. Fără îndoială că ea este benefică gazonului tău, însă doar dacă este executată în mod corect. Niciodată nu trebuie să tunzi mai mult de o treime din înălțimea firului de iarbă. Dacă o faci, vei rări coroana ierbii, iar gazonul va deveni mai vulnerabil la boli și dăunători.

Alegerea unei unelte potrivite este primul pas pentru a remedia această greșeală. Spre exemplu, o motocoasă te-ar ajuta nu doar să tunzi iarba cu precizie, dar și să ajungi în locurile mai puțin accesibile, unde alte mașini mai mari nu ar putea să tundă (lângă pomi, garduri etc).

Uzi peluza în fiecare zi

Dacă gazonul a fost proaspăt montat sau dacă timpul este foarte secetos, atunci într-adevăr este recomandată udarea lui în fiecare zi. În rest, este mult mai sănătos pentru gazon să fie irigat mai rar, dar mai intens.

Udarea ierbii timp de o oră, o dată la o săptămână sau la 10 zile va asigura solului umiditatea necesară pentru ca rădăcinile să se poată dezvolta în mod sănătos. În timpul verii poți iriga și la un interval de 3-4 zile.

Nu aerezi gazonul

Una din operațiunile pe care mulți uită să le facă este aeratul. Tot ce implică acest proces de îngrijire este realizarea unor găuri în pământ prin care apa și aerul să poată pătrunde până la adâncimea rădăcinii ierbii. Dacă, de exemplu, observi că după irigare apa rămâne la suprafață, atunci gazonul are nevoie de aerare.

De asemenea, dacă solul nu este nisipos, ci lutos sau argilos, aerarea devine obligatorie pentru a menține sănătatea gazonului. O furcă este unealta cea mai potrivită pentru aerat, deși există și aici mașini speciale care te pot ajuta. Recomandat este să faci această operațiune de două ori pe an, primăvara și toamna. Poți citi mai multe despre aerare aici.

Nu previi apariția buruienilor

Chiar dacă aplici toate erbicidele necesare și adesea elimini buruienile direct din rădăcină, ți-ai ușura mult munca și ai spori calitatea gazonului dacă ai reuși să previi dezvoltarea plantelor dăunătoare.

Una dintre cele mai simple metode de a realiza acest lucru este supraînsămânțarea. Tot ce trebuie să faci este să arunci semințe noi peste peluza deja existentă. Noile plante vor împiedica creșterea buruienilor, dar astfel vei reuși și să refaci zonele în care gazonul s-a rărit. Apoi, va trebui să aplici îngrășământ pentru gazon la o lună după ce ai făcut supraînsămânțarea. Nu uita că îngrășământul ales trebuie să fie bogat în azot, potasiu și fosfor.

Dacă eviți aceste greșeli și vei îngriji în mod corespunzător iarba, rezultatul va fi un gazon care va rămâne sănătos în orice anotimp. Frumusețea sa va da un farmec aparte și o nouă dimensiune grădinii tale.

Related posts

Wellness şi design în cele mai noi colecţii de căzi – KUMA 2018

Adina Meyers

Cum sa iti decorezi biroul de acasa

Adina Meyers

Gradina pentru minte si suflet

Adina Meyers