Creșterea tranzacțiilor imobiliare pe anul 2016 ar fi undeva în jur de 10 procente la nivel național conform Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară România Bineînțeles cele mai multe dintre ele, în primul trimestru al anului cel puțin, au fost încheiate în capitală. Nu discutăm doar despre tranzacții de imobiliare tip locuință, dar și despre spații pentru centre comerciale, parcuri bussines și chiar proiecte mari cum ar fi parcurile rezidențiale. Putem spune cu detașare că anul acesta, lucrurile se mișcă într-o direcție bună față de anul 2015.

Băncile estimează că și creditele Prima Casa au evoluat ascendent în prima parte a acestui an, ceea ce însemnă că puterea de cumpărare este în creștere. Plus bineînțeles intrarea în vigoare a legii dării în plată, lege care încurajează amatorii de credite pentru locuinţe să facă acest pas doarece legea le permite acum să renunţe la dreptul de proprietate asupra imobilului ipotecat, prin urmare şi la ratele către unitatea bancară unde au făcut împrumutul, în cazul în care se vor găsi în imposibilitatea de plată. Lucru care s-ar fi întâmplat şi până în prezent, singura diferenţă este că împrumutatul nu va rămâne dator ca până acum şi după cedarea imobilului în proprietate, în condiţiile în care, până la sfârşitul anului trecut banca putea să încerce recuperarea datoriei totale stabilite iniţial în contractul de credit. După cum cei mai mulţi dintre noi ştim deja, de obicei valoarea bunului imobil nu acoperă datoria pe care debitorul o are către bancă, caz în care evident rămâne o diferenţă considerabilă de plată, numit şi sold al creditului, pe care banca l-ar fi recuperat. Din acest an în schimb, s-a renunţat prin această lege la soldul creditului după valorificarea imobilului. Nu judecăm dacă este corect sau nu, benefic sau nu, dar cu siguranţă această masură a adus deja ceva schimbări pe piaţa de real estate. Românii au fost mereu mari consumatori, iar vânzările din ultimii ani din centrele comerciale spre exemplu, centre auto sau agentii imobiliare, ne arată clar ca am renunţat la mentalitatea de criză şi sunt deschişi către achiziţii.

 Previziunile experților sunt optimiste pentru 2016, cu atăt mai mult cu cât capitalul adus de investitorii straini, dar si de cei autohtoni, este vizibil în creștere, un aport adus și de scăderea taxei pe valoare adaugată. Observăm o stimulare a investițiilor, fapt care are clar un impact pozitiv asupra economiei. Pentru că după cum bine știm, segmentul imobiliar împreună cu cel al construcțiilor, sunt un indicator important al economiei oricărei tări, nu doar a  României. În condițiile în care economia unei tări prosperă, atunci cu siguranță și proiectele imobiliare vor fi în plină dezvoltare. Agentiile imobiliare sunt în continuă adaptare la noile cerințe ale pieței și acum mai mult ca oricând, găsim echipe de oameni specializați, dedicați serviciilor pe care le oferă și receptivi oricărei schimbări în domeniu.

”Ne-am luat angajamentul încă de la început să livrăm clienților servicii de calitate, în conformitate cu nevoile și așteptările acestora. Suntem membri ai Asociaţiei Brokerilor Imobiliari şi ai Asociaţiei Profesionale a Agenţilor Imobiliari din România, acreditați ca Realtori, dar înainte de toate suntem devotați activității noastre, iar una dintre prioritățile noastre este aceea de a fi la curent cu toate noutățile pieței imobiliare. 2016 este un an bun pentru tranzacțiile imobiliare, conform datelor BNR creditele in lei au atins o crestere de 35,5% fata de Aprilie 2015. Clienții noștrii oferă spre vânzare și caută să cumpere din ce în ce mai mult imobile de calitate, bine poziționate în București, aspecte care să aducă valoare proprietății în timp. Otho Estate a reușit cu brio să satisfacă dorințele clienților până în prezent, asta vom face și pe viitor.”  Adrian Vasile, General Manager Otho Estate.

În aceste condiţii, crescând cererea, companiile care oferă bunuri sau servicii, au devenit mult mai competitive şi se axează pe calitate mai mult decât pe cantitate. Aici putem discuta în special despre imobiliare, cu precădere despre cartierele rezdenţiale de locuinţe şi parcurile de afaceri, adică cladiri şi spaţii pentru birouri, acestea fiind cu precădere în dezvoltare în vestul capitalei, mai exact Politehnica şi zone comerciale în puncte strategice ale Bucureştiului ca Floreasca sau Barbu Vacărescu.

Se vorbește mult despre infrastructura în România sau mai degrabă lipsa infrastructurii la nivel național, fapt care dăunează într-adevăr potențialului României la nivel comercial și de dezvoltare economică. Implicit si piața de real estate are de suferit, ţinând mare parte din potenţialii mari investitori la distanţă şi aici nu discutăm doar despre transportul rutier la nivel naţional în cazul transportului de mărfuri, dar şi despre reţeaua de transport în comun, deficitară în aceeşi măsură. Acest lucru descurajează achiziţionarea de terenuri pe care să se dezvolte centre comerciale sau să se construiască locuințe. Infrastructura este o problemă de multă vreme, care ne împiedică din ce în ce mai mult dezvoltarea economică, din acest considerent autoritățile trebuie sa mențină acest aspect pe lista de priorități. Este clar ca lucrurile în segmentul imobiliar merg către bine și poate chiar foarte bine, mai ales în zona office sau business, cererea fiind foarte mare pentru urmatorii 2 ani din sectoarele IT și externalizarea de servicii, atât la nivel național cât și internațional. Industria farma și domeniul retail, urmeaza imediat după la cerere de spații imobiliare.

Acest articol vă este oferit de Otho Estate.

Related posts

Termoizolarea cu rigips a balconului

Adina Meyers

(A) Apartament, în Sibiu, cu două camere hibrid sau garsonieră?

Adina Meyers

Acte necesare pentru obtinerea autorizatiei de construire

Adina Meyers