Advertoriale Amenajari case

10 motive pentru a alege o casă pasivă

Sursă foto: Shutterstock

O casă pasivă este o casă construită conform certificării Passivhaus, un standard mondial în domeniul construcțiilor eficiente din punct de vedere energetic. O casă pasivă este proiectată, optimizată și verificată cu ajutorul programului Passivhaus Planning Software (PHPP), care permite arhitecților și proiectanților să se asigure că proiectul lor respectă standardele privind încălzirea, răcirea, ventilația, etanșeitatea și consumul de energie. Există case pasive pe structură din lemn, din cărămidă sau metal, însă standardul de eficiență energetică se obține cel mai ușor construind o casă pe structură din lemn. Iată mai jos 10 beneficii ale acesteia!

1. Casele pasive sunt proiectate pentru a reduce semnificativ consumul de energie

Eficiența energetică este unul dintre motivele principale pentru a alege o casă pasivă. Prin utilizarea materialelor și tehnologiilor avansate, precum izolația termică superioară, ferestrele eficiente energetic și sistemele de ventilație inteligente, casele pasive oferă un mediu confortabil și economic pentru locuitori, reducând în același timp impactul asupra mediului.

2. Casele pasive mențin o temperatură interioară constantă și confortabilă pe tot parcursul anului

Cu o izolare termică eficientă, cu o ventilație mecanică de recuperare a căldurii și un sistem de încălzire regenerabilă, o casă pasivă oferă un climat perfect atât iarna, cât și vara. Locuința este echipată pentru a rămâne răcoroasă în lunile mai calde, oferind căldură în lunile mai reci, permițându-ți să decizi asupra nivelului de confort perfect pentru tine. 

3. Structura caselor pasive asigură un mediu interior mai sănătos

Casele pasive mențin un nivel optim de umiditate în interior, între 40% și 60%. Acestea folosesc principii avansate de eficiență energetică, izolație și ventilare pentru a asigura un nivel ridicat de calitate a aerului, temperatură constantă și consum redus de energie.

Casele pasive sunt echipate cu izolație foarte bună în pereți, acoperiș și podele. Aceasta ajută la menținerea unei temperaturi constante în interior, reducând nevoia de încălzire sau răcire excesivă și creând un mediu confortabil. Mai mult, structura caselor pasive este proiectată pentru a minimiza infiltrarea aerului din exterior și scurgerile de aer din interior. Acest lucru previne pierderea de căldură sau răcirea excesivă, menținând astfel o temperatură stabilă și reducând nevoia de utilizare a sistemelor de încălzire și răcire.

4. Construirea unei case pasive contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

Construirea unei case pasive reprezintă o modalitate excelentă de a proteja mediul înconjurător și de a promova un stil de viață sustenabil. Prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, conservarea resurselor naturale, eficiența apei și promovarea unui stil de viață ecologic, casele pasive reprezintă o soluție modernă și responsabilă pentru locuirea viitorului. Poți construi o casă pasivă cu ajutorul specialiștilor Dimmer!

5. O locuință pasivă este o investiție pe termen lung

Conceptul de casă pasivă se dovedește a fi nu numai un concept de economisire a energiei, ci și, mai ales, un concept foarte durabil. Datorită materialelor de construcție atent alese, o casă din lemn poate dura câteva generații. 

6. Construcție rapidă

Timpul necesar pentru finalizarea unei case din lemn poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv dimensiunea casei, complexitatea designului, nivelul de pregătire a terenului și resursele disponibile. În general, timpul estimat pentru construirea unei case din lemn poate fi de câteva săptămâni până la câteva luni. 

7. Casele pasive asigură un confort sporit

Proiectarea casei pasive presupune menținerea unei temperaturi confortabile și egale în întreaga locuință, cu variații scăzute de temperatură de la o încăpere la alta. Ferestrele de înaltă performanță și izolația superioară contribuie la menținerea unui nivel de silențiozitate extrem de ridicat în interiorul casei pasive, iar ventilația constantă elimină mirosurile și menține umiditatea într-un interval confortabil.

8. Casa are o orientare solară adecvată

Atunci când clădirea sau casa este ridicată de la 0, orientarea se va adapta după soare, pentru a profita la maximum de toate beneficiile solare și de lumina naturală, evitând totodată supraîncălzirea pe timp de vară. O orientare corespunzătoare a fațadei sudice a casei spre soarele de mijloc al zilei permite o expunere maximă la lumină și căldură solară. Aceasta poate contribui semnificativ la încălzirea naturală a casei în timpul sezonului rece.

Totuși, un design inteligent al casei pasive va lua în considerare și riscul de supraîncălzire în timpul verii. Astfel, poate fi necesară instalarea de elemente de protecție solară, cum ar fi umbrele sau parasolare, pentru a minimiza încălzirea excesivă în lunile mai calde.

9. Se reduce dependența față de petrol, cărbune sau gaze naturale

Chiar dacă ridicarea unei case pasive nu presupune neapărat renunțarea completă la rețea, se reduce într-o oarecare măsură dependența de petrol, cărbune sau gaze naturale – și de infrastructura care le furnizează – în contextul în care ne confruntăm cu un viitor energetic incert.

Consumul redus de energie necesar unei case pasive facilitează furnizarea unei părți sau a întregii electricități gospodăriei prin intermediul unor surse de energie curată, cum ar fi panourile solare. 

10. Izolația fonică este excelentă 

Ferestrele folosite la o casă pasivă sunt cu geam triplu și cameră dublă de aer. Așadar, pe lângă izolarea termică deosebită, beneficiezi și de o izolație fonică superioară, permițând ca zgomotul exterior să devină practic imperceptibil.

Te-am convins? Informează-te în legătură cu posibilitățile de proiectare ale unei case pasive și află care este costul său!

Related posts

Case cu susul in jos

Adina Meyers

Un nou motor de căutare a locuințelor de pe piața imobiliară primară și secundară din România

Adina Meyers

Finisaje și mobilier de calitate într-o vilă din Mogoșoaia

Adina Meyers