LifeStyle

Ziua Europeana a Patrimoniului la Muzeul National Cotroceni

Acestea sunt menite sa ilustreze evolutia artei romanesti de la clasic la contemporan, alaturi de o lansare de carte, avand ca subiect viata si activitatea reginei Elisabeta a Romaniei.

1. Prin expozitia ”Despre trainicia lucrurilor pamantesti” – Nicolae Grigorescu”, Muzeul National Cotroceni readuce in atentia publicului creatia marelui pictor Nicolae Grigorescu (1838-1907), fondatorul picturii moderne romanesti.

Expozitia este rodul fructuoasei colaborari dintre Muzeul National Cotroceni si prestigiosul Muzeu de Arta din Craiova, reflectand totodata si conceptul mobilitatii patrimoniului intermuzeal. Aflat intr-un amplu proces de restaurare, Muzeul de Arta Craiova a oferit cu generozitate, spre expunere Muzeului National Cotroceni, colectia Nicolae Grigorescu, pentru a putea fi astfel admirata de catre publicul bucurestean.

In ceea ce priveste tematica abordata de Nicolae Grigorescu in lucrarile sale – peisajul, portretul, imaginea taranului roman, carele cu boi, pictura istorica – toate aceste subiecte se regasesc in cadrul expozitiei, prin lucrari de o mare valoare patrimoniala. Peisajul este genul pe care artistul l-a pus in centrul activitatii sale, concepandu-l altfel, prin transformarea peisajului dintr-un decor conventional si lipsit de viata, intr-un echivalent poetic al motivului in fata caruia artistul vibra sincer. Portretele lui Grigorescu dovedesc un exceptional talent in transpunerea psihologiei individuale si sociale a modelelor sale, iar imaginea taranului roman este foarte sugestiva, viabila si in ultima instanta plina de autenticitate. Legat de pictura istorica, renuntand la imaginarea unor scene istorice si manat de un puternic sentiment patriotic, Nicolae Grigorescu a participat la campania Razboiului pentru Independenta de la 1877 pentru a imortaliza, in tablouri pline de adevar, eroismul si jertfa acelorasi tarani pe care-i pictase in indeletnicirile lor pasnice. Alaturi de toate aceste teme, cea a carului cu boi a ramas emblematica pentru satul romanesc traditional, consacrand gloria lui Grigorescu.

Despre marele clasic al picturii romanesti, Henri Focillon (istoric si critic de arta francez) spunea: „Nicolae Grigorescu este roman cu tot sufletul si in toata opera sa… Prietenia cu artistii francezi nu a reusit sa-l smulga meditatiei romanesti…. El este roman prin sentiment, prin lirismul fin, prin simpatia pe care o pune in pictura, in alegerea motivelor de o melancolica intindere sau de o intimitate visatoare, prin ceea ce are tandru si spiritual in maniera sa.”

Expozitia va fi deschisa in perioada 17 septembrie 2011 – mai 2012.

2. Expozitia ”Grup Kalinder´81” – pictura contemporana si restaurare reuneste in Spatiile medievale din cadrul muzeului in jur de 40 de lucrari ale unor artisti plastici contemporani: Nadia Ioan, Sanda Butiu, Relu Bitulescu, Dinu Pacea etc., pe care ii uneste un maestru comun, regretatul profesor Petre Achitenie. Vor fi prezenti in expozitie si artisti care au imbratisat si cariera de restaurator de patrimoniu mobil sau imobil, dar pentru care creatia a ramas in tot acest rastimp de 30 de ani o pasiune constanta: Maria Lungu, Ion Chiriac, Mircea Munteanu, Vasile Carp, Ioana Zarnescu Munteanu. Pictura figurativa si nonfigurativa pe panza sau lemn, se imbina in cadrul expozitiei cu ample panouri documentare ce reprezinta imagini din timpul restaurarilor unor monumente de patrimoniu de prim rang sau a unor tablouri semnate de pictori consacrati.

Expozitia va fi deschisa in perioada 17 septembrie – 9 octombrie 2011.

3. ”Regina Elisabeta – Carmen Sylva in presa vremii”lansare de carte, autor Anica Constantin

Lucrarea este consacrata personalitatii reginei Elisabeta a Romaniei (1843-1916), cunoscuta si sub pseudonimul literar de Carmen Sylva. Regina Elisabeta a reusit ca intr-o societate preponderent patriarhala, sa faca primul pas in directia emanciparii femeii, sa aiba o contributie semnificativa in sprijinirea artelor si ajutorarea celor defavorizati. Asumandu-si fara nici o ezitare latura feminina a misiunii politice cu care s-a considerat investita, a inceput o staruitoare munca de a-si face cunoscuta si admirata in Europa tara peste care domnea. Modul in care personalitatea primei regine a Romaniei a fost reflectata in presa reprezinta principalul obiectiv al lucrarii pe care autoarea o propune cititorilor. Volumul se adreseaza atat specialistilor, cat si publicului larg iubitor al istoriei nationale.

Cu ocazia Zilei Europene a Patrimoniului expozitiille aflate pe simeza Muzeului National Cotroceni, vor putea fi vizitate gratuit, intre orele 9.30 – 17.00.

Parteneri media: Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Bucuresti FM, RFI Romania, Agentia Nationala de Presa „Agerpres”, Cronica Romana, Onlinegallery.ro, Romania Libera, Caminul, Sapte Seri, Traveller Magazin, Revista Istorie si Civilizatie, LiterNet.ro, Senso TV, Revista online Art Out, Revista ”Vacante la tara”, Fundatia Culturala ”Magazin Istoric”, Ziarul Timpul, Diplomat Club.

Related posts

Hoteluri pentru căței, cu camere VIP, terasă și piscină

Adina Meyers

Elis Pavaje: 165.000 mp de pavaj montati in primul semestru al anului 2012

Adina Meyers

Lumină naturală – ingredientul pentru transformarea unui pod vechi într-o mansardă de vis!

Adina Meyers