LifeStyle

Zilele Muzeului Taranului, 10-19 septembrie

Timpul artizanilor

Expozitia Furga Murga – Fratii Gavrila – obiecte din piele

16-19 septembrie, la Sala Acvariu, de marti pana duminica, intre 10:00 si 18:00

Fratii  Cornliu si Silviu Gavrila creeaza produse din piele lucrate intr-o maniera personala folosind metode de lucru traditionale si materiale de o foarte buna calitate. De asemenea, cei doi colaboreaza cu diversi artisti plastici, din domeniul picturii pe sticla, ceramicii, sculpturii in lemn, prelucrarii metalelor, realizand diferite obiecte precum: chimire, curele, opinci, tolbe, genti, cruciulite, casete pentru podoabe, tocuri de ochelari, cufere, rame, suporturi pentru candele, oglinzi cu rama din piele.

Timpul sunetului si al bucuriei

Concert – grupurile Iza si Ardealul

16 septembrie, in Studioul Horia Bernea, 19:00

Grupul Iza din Maramures este un ansamblu cu totul special in Romania. El s-a construit in cursul ultimilor ani din tarani tineri, rude si prieteni, care si-au dorit sa devina artisti de scena dar care, in acelasi timp, au refuzat deliberat sa se conformeze modelului de ansamblu folcloric consacrat in Romania (un model similar cu cel care a functionat si functioneaza inca in toate tarile est-europene). Instrumentistii sunt cu totii muzicieni populari profesionisti, angajati curent pentru petrecerile rurale si chiar urbane din Maramures. Cantaretii si dansatorii sunt simpli tarani din diferite sate, legati intre ei prin rudenie sau prietenie. Seful si animatorul grupului este Ioan Pop, zongoras si vocalist, taran din Poienile Izei casatorit in Hoteni. Colaboratorii sai – ceterasii Dumitru Hirb, dobasul Ioan Petreus si dansatorii si cantaretii Anuta Pop, Voichita Nemes, Ioan Ilies, Gheorghita Tepei – il sprijina cu toata convingerea.

Grupul Iza se straduieste sa-si construiasca spectacole fara sa mutileze sau sa „infrumuseteze” muzica sau sa-i rapeasca spontaneitatea, fara sa recurga la cliseele scenice consacrate, fara sa uzeze de propriile sale stereotipii. El promoveaza muzica „clasica” a Maramuresului, melodiile vechi nestiute sau uitate, precum si  invartitele noi care sunt compatibile cu traditia.

Grupul Ardealul din Gherla condus de Emil Mihaiu

Emil Mihaiu este in clipa de fata cel mai bun ceteras al Transilvaniei centrale. Emil e originar dintr-un sat ardelenesc cu populatie mixta: Buza. A invatat sa manuiasca vioara de la un consatean tigan, de la care a deprins totodata si muzicile locului. Mai tarziu, ca instrumentist matur si cu reputatie in continua crestere, Emil s-a imbogatit cu cantari noi, prinse de la altii sau create de el insusi. El este acum detinatorul unui repertoriu divers si de o neobisnuita extensie, pe care il executa cu o virtuozitate si un rafinament ritmic fara egal.

In cursul unei singure petreceri – sa spunem o nunta, care in Transilvania e adeseori mixta – Emil are prilejul sa cante, pe rand, romaneste, ungureste si tiganeste. Tot atunci el executa orice i se cere sau crede ca isi doresc oamenii sa auda, inclusiv acele muzici „amestecate”, amplificate sau acompaniate cu instrumente electronice pe care le detesta. Ca orice muzician care isi castiga onest painea, Emil Mihaiu isi satisface, cu sau fara placere, angajatii. Preferinta sa personala se indreapta insa spre traditionale, cele pe care le canta in concerte – in special in cele pe care le sustine in strainatate, intotdeauna impreuna cu colegii si prietenii sai din grupul Ardealul.

Constient de valoarea muzicii sale, Emil se ingrijeste sa o poarte spre posteritate. Pana acum, el a realizat doua discuri la mica editura Ethnophonie a Fundatiei Alexandru Tzigara Samurcas; un al treilea impreuna cu maestrul Sherban Lupu, la casa de discuri Electrecord; un al patrulea, care va aparea foarte curand la editura olandeza New Samarkand Records si un al cincilea, deja in curs de pregatire, la aceeasi editura Ethnophonie. Discul Muzica tiganeasca din Transilvania/Gypsy Music from Transylvania, realizat impreuna cu grupul Ardealul, a primit in anul 2004 doua pretioase distinctii internationale.

Related posts

Artmark pregateste o noua surpriza

Adina Meyers

Măștile medicale au început să fie produse și în țară – Coneltex din Suceava produce și vinde seturi de măști

Adina Meyers

Saint-Gobain Rigips da startul unui program dedicat arhitectilor

Adina Meyers