LifeStyle

Zece ani de Scena.ro – episodul 3

Sâmbătă, 13 octombrie 2018, de la ora 13.00, la Institutul Francez din București se va lansa numărul 41(3)/2018 al revistei de artele spectacolului Scena.ro. Evenimentul face parte din programul celei de a cincea ediții a Platformei Internaționale de Teatru București, ce are anul acesta ca tema ”istoria cu i mic”.

 

Cu această ocazie se vor celebra, în prezența colaboratorilor revistei, cei 10 ani de existență ai publicației, un proiect independent dedicat scenei naționale de artele spectacolului, dar și legăturii acesteia cu scena internațională. Gazdele întâlnirii vor fi doi dintre co-fondatorii revistei, Cristina Modreanu și Ciprian Marinescu, curatori de artele spectacolului, care vor evoca începuturile proiectului.

 

Deoarece numărul 40 al revistei cuprinde și un dosar special intitulat „Miracolul noului circ francez”,  după lansarea revistei se va proiecta documentarul În afara arenei, producție franceză ce spune povestea a opt actori de circ care, zi de zi, sfidează legile fizicii și își reinventează propria artă, iar cei interesați vor primi cadou numere rare ale revistei dar vor putea și să se aboneze pentru anul 2019.

 

Noul număr al Scena.ro include noi intervenții asupra unui subiect deja controversat, aniversarea Centenarului, cu un accent asupra teatrului și asupra producțiilor și acțiunilor care au marcat celebrarea în acest domeniu, prin articolul semnat de Oltița Cîntec în seria CENTENAR.  Teatrul unei națiuni, poartă titlul Actor de Național și aduce în prim-plan condiția actorului angajat într-un teatru național din România de azi, iar regizoarea Leta Popescu reflectă în articolul În căutarea integrității asupra relației pe care o are generația milenaristă, din care face parte, cu un sistem teatral predispus la festivism.

 

Continuăm și în acest număr să amintim în rubrica Exercițiu de memorie despre proiectele cu sens care au supraviețuit tranziției, de data aceasta Ideo Ideis și Lorgean Theatre.

 

Numărul 41 include și fragmente din trei noi piese pentru copii și tineri traduse de Ciprian Marinescu, în cadrul proiectului Păcală nu-i, produs de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului în parteneriat cu Centrul de Teatru Educațional Replika.

 

Cu ocazia aniversării, a fost lansată în acest an Arhiva Scena.ro online, care include toate numerele apărute în primii 10 ani de existență a revistei. Arhiva poate fi accesată pe www.revistascena.ro.

 

***

 

Revista de artele spectacolului Scena.ro este editată de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS). Numărul 41 a apărut cu sprjinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și al AFCN-proiecte editorale.

 

Parteneri cărora vrem să le mulțumim pentru că ne-au sprijinit de-a lungul timpului:

British Council, Institutul Polonez, Ambasada Regală a Norvegiei, ProHelvetia, Goethe Institut, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Institutul Francez din București, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Centrul Național al Dansului, JTI, Administrația Fondului Cultural Național.

Related posts

Greva actorilor ar putea distruge moda pe covorul roșu

Adina Meyers

Recondiționare sau înlocuire turbină auto: care este cea mai bună soluție?

Adina Meyers

(P) Cozonacul lui Scarlatescu – Dulce si Ceva in Plus, de Paste

Adina Meyers