LifeStyle

Wienerberger: Cresterea tranzactiilor cu terenuri favorizeaza dezvoltarea pietei de zidarie

In 2014 sectorul rezidential a inregistrat o revenire importanta atestata de numarul record de tranzactii cu terenuri si de numarul de autorizatii de constructie pentru apartamente, ambii parametri cu nivelul cel mai ridicat de dupa 2008.

“Cele mai recente date statistice publicate de INS indica faptul ca anul trecut numarul de autorizatii emise pentru apartamente a inregistrat o cota de 41% in total fata de o cota de 29% in anul anterior. Este pentru prima data in ultimii 6 ani cand autorizatiile emise pentru apartamente au avut o pondere mai mare de o treime din total.

Totusi, trebuie sa mentionam ca specific anului 2014 si diferit fata de 2008 este trendul de optimizare a investitiei in rezidential. Spre exemplu, suprafata medie/apartament, la nivel national, se apropia in 2008 de 100 mp, pe cand in 2014 media nationala a suprafetei/apartament a fost cu aproximativ 25% mai scazuta. Acest lucru indica o revenire la normalitate prin faptul ca investitiile realizate de dezvoltatori, chiar daca au avut o dinamica spectaculoasa fata de anul anterior, iau in considerare puterea de cumparare a romanilor si posibilitatile existente pe piata pentru finantarea achizitiei unei locuinte noi”, a declarat Corneliu Fecioru, Membru in Consiliul de Administratie, Vanzari si Marketing, Wienerberger.

Pornind de la evolutia favorabila a acestor elemente, piata de zidarie a avut o evolutie buna in 2014, sustinuta de ambele segmente de locuinte rezidentiale: segmentul de case uni-familiale care a avut o evolutie relativ constanta si cel de apartamente care a avut o dinamica accelerata.

Afacerile Wienerberger in Romania au inregistrat anul trecut o evolutie pozitiva, peste media pietei, sustinuta de acoperirea cererii la nivel national, prin intermediul celor 3 fabrici producatoare de blocuri ceramice amplasate in judetele Dambovita, Sibiu si Cluj, precum si a portofoliului de produse adaptat trendurilor recente din piata.

La nivel de grup, Wienerberger a inregistrat in 2014 venituri record de 2,8 miliarde Euro. Desi piata a fost in continuare plina de provocari, veniturile au inregistrat cel mai inalt nivel din istoria companiei. Pentru 2015, Consiliul de Administratie al Wienerberger AG se asteapta la o stabilizare spre o usoara tendinta de crestere a pietei in Europa si crestere in SUA.

„Cresterea semnificativa, cu +64%, a numarului de autorizatii emise pentru apartamente in 2014 si mentinerea la un nivel relativ stabil a segmentului de case uni-familiale determina un trend crescator pentru piata de zidarie si in 2015. In plus, pe o parte din terenurile pentru rezidential tranzactionate in 2014 urmeaza sa se construiasca in cursul anului 2015, cu un impact pozitiv si asupra pietei de zidarie. Estimam ca piata de zidarie va creste in 2015 cu aproximativ 5%, fiind posibila o depasire a acestei cifre in functie de cum vor evolua conditiile meteo pe parcursul anului”, mentioneaza Corneliu Fecioru.

Related posts

Noua solutie „invizibila” de climatizare Daikin, un concept de succes pentru orasele din Europa

Adina Meyers

BenQ a lansat noul Monitor TV

Adina Meyers

Coronavirus: Dexametazona ar putea genera riscuri pentru pacienţii cu forme uşoare

Adina Meyers