In Timisoara, la doi pasi de padure si de lac, intr-un cartier rezidential nou, proprietarii au gasit locul ideal pe care urma sa isi ridice locuinta mult visata.
Si pentru ca nu se aflau la prima experineta de acest gen, posibilele greseli si piedici au fost evitate din mers, cu multa usurinta. „Pot spune ca este aproape in intregime opera mea. Inainte am mai construit o casa, in vecinatate, pe care apoi am vandut-o. Insa de aceasta data proiectul a fost realizat fara greseala, exact asa cum mi-am dorit. M-am inspirat din lucrarile unui arhitect strain publicate intr-o revista de specialitate, pentru ca mi-am dorit un proiect care sa iasa in evidenta prin finisaje de calitate. Am fost aproape in fiecare zi pe santier si am supravegheat cu atentie desfasurarea lucrarilor”, a povestit proprietarul, care ne-a mai spus ca a preferat sa lucreze cu echipe mici de muncitori specializate pe un anumit tip de lucrare. „Cu aceasta ocazie am descoperit ca domeniul constructiilor si peisagistica sunt doua dintre hobbyurile mele, desi eu sunt economist de profesie.”
Construita pe nivel de inlatime P+1, vila dispune de o compartimentare foarte functionala, cu incaperi deosebit de spatioase si bine iluminate in mod natural, gratie ferestrelor mari si celor de mansarda pozitionate cu grija in functie de punctele cardinale. La parter este gandit un hol pavat cu piata naturala speciala pentru interior, un living generos cu iesire pe terasa, o camera pentru oaspeti, o baie de serviciu, o bucatarie in stil american, dining, camera tehnica si spatiu pentru depozitare. Etajul este impartit, practic, in doua apartamente: unul destinat copiilor, cu spatiu generos pentru joaca si hobby, si un altul – adultilor, avand iesire la o terasa acoperita.
Livingul este o zona dotata cu mai multe sisteme inteligente aduse de proprietar din strainatate. In primul rand, in dreptul zonei vitrate este montata o perdea cu aer cald/rece (in functie de sezon), dar si un sistem de proiectie a filmelor, similar celui din salile de cinema, ecranul putand fi strans sau desfacut cu ajutorul unei telecomenzi. In plus, in toata casa se afla un sistem de sonorizare preinstalat cu boxe Harman/Kardon. In toate inceperile este montata incalzire prin pereti, iar in bai, prin pardoseala. Alimentarea sistemului se face cu ajutorul panourilor solare care capteaza energia si o transforma in agent termic. Incalzirea prin pereti este o modalitate eficienta si estetica de obtinere a confortului termic intr-o locuinta inteligenta. In acest caz se foloseste principiul deja celebru de incalzire prin pardoseala, dar cu mentiunea ca sistemul este ceva mai costisitor decat caloriferele sau sobele conventionale. La capitolul avantaje specificam faptul ca prin pereti caldura se va distribui in mod uniform in incapere, temperatura putand fi setata prin intermediul unor termostate montate in fiecare incepere in parte. Astfel, la fel ca in cazul unei instalatii de climatizare, veti putea obtine o temperatura mult mai mare in camera copiilor, de exemplu. Pentru o marire a suprafetei de incalzire, indicata mai ales in cazul incaperilor cu o suprafata foarte mare, este indicata imbinarea incalzirii prin perete cu cea prin pardoseala. Specialistii spun ca o astfel de modalitate de incalzire, prin perete, este indicata in cazul unei constructii noi, sistemul avand nevoie sa fie prevazut in proiectul initial al locuinetei, pentru ca are nevoie de mai multe etape premergatoare instalarii propriu-zise.
Material realizat cu sprijinul The House Timisoara.
Sorin Traian Bratu
Telefon: 0735.44.44.08
www.the-house.ro