Vata minerala este un material incombustibil, ce stopeaza propagarea focului si protejeaza elementele izolate impotriva actiunii distructive a acestuia. Numai ca, intr-un incendiu nu doar flacara reprezinta o amenintare pentru vietile omenesti, ci si gazele toxice emise de materialele care ard.

Dar, cum vata minerala este confectionata din roci vulcanice, cu punctul de topire in jurul valorii de 1.000oC, exista putine sanse ca aceasta sa arda asemenea altor materiale si, cu atat mai putin, sa elimine gaze toxice.

Unde este recomandata?

Vata minerala este materialul ideal pentru termoizolarea mansardelor si a acoperisurilor. Avand greutate redusa si proprietati fonoizolante si ignifuge, vata minerala se asaza sub astereala, intre capriori. Nu incarca structura, nu intretine arderea, iar daca se monteaza si un al doilea strat, perpendicular pe primul, se poate anula fenomenul de punte termica.

Cele mai multe sisteme de pereti interiori, construiti din placi de gips-carton, sunt termoizolate cu vata minerala. Fiind un material foarte flexibil, vata minerala se integreaza rapid in cavitatea peretilor, atenuand zgomotul si izoland termic.

De asemenea, ea este folosita cu mult succes si la izolarea pardoselilor parterului si a planseelor dintre etaje. Poate fi pozata intre grinzi, poate rezista la compresiune si nu ingreuneaza structura.

Inconveniente

Principalul dezavantaj pe care il are vata minerala fata de rivalul ei pe piata (polistirenul expandat si extrudat) este pretul mai mare. Daca ar fi sa eliminam acest inconvenient, destul de costisitor, avantajele vatei minerale fata de celelalte materiale sunt clare. Totusi, la instalare pot aparea anumite discontinuitati in textura materialului, mai ales daca acesta a fost depozitat necorespunzator. Fata de izolatiile din polistiren, vata minerala implica o mai mare atentie la montaj, iar protectia cu manusi este necesara, pentru a se evita aparitia iritatiilor la nivelul pielii.

Avantaje si dezavantaje

Fata de vata minerala, vata de sticla este un material ceva mai ieftin. Dar, spre deosebire de prima, vata de sticla este recomandata mai mult pentru izolarea acoperisurilor si mansardelor. Nu se recomanda folosirea ei pentru umplerea cavitatilor la peretii de gips-carton, deoarece in timp se taseaza si riscati ca dupa o perioada de timp sa ramaneti cu zona superioara neizolata. Totusi, exista o solutie pentru evitarea acestui inconvenient, iar aceasta este ranforsarea materialului, lucru ce duce la o mai mare rezistenta impotriva fenomenului gravitational. Atentie insa, vata de sticla ranforsata va aprecia costul total al lucrarii de izolare cu peste 50%.

 

Articol preluat din Revista Casa Mea

Text: Dragos Nicolae

Related posts

Sistem performant pentru evacuarea fumului, de la VELUX

Adina Meyers

Proiect de casă mare: suprafața utilă 179.19 mp

Adina Meyers

Nu risipi bani! Iată cum să renovezi o casă eficient!

Adina Meyers