Asigurarea confortului termic si fonic este prioritara oricarei locuinte, fie ea permanenta sau de vacanta. Si pentru ca aproape toate elementele se izoleaza, incepand cu pardoseala parterului si terminand cu acoperisul mansardei, haideti sa analizam in continuare unul dintre cele mai eficiente materiale din aceasta gama: vata minerala.

Vata minerala este un izolator ce poate fi folosit ca atare sau in combinatie cu alte materiale, cum ar fi placile de gips-carton.

Folosirea ei in izolarea oricarui element al casei provine tocmai din faptul ca poate fi pusa in opera si la izolarea acoperisurilor, dar si la umplerea cavitatilor peretilor din gips-carton sau a pardoselilor.

Calitatile sale termo si fonoizolatoare au facut din acest material un adevarat lider pe toate pietele din Europa.

Izolarea termica urmareste reducerea consumului de energie pentru incalzire. Se apreciaza ca o casa pierde 30% din caldura prin acoperis, 16% prin pardoseala, 20% prin improspatarea aerului si 16% prin zidurile exterioare.

Aplicarea unei bune izolatii termice va influenta transmiterea caldurii prin realizarea unei bariere termice impotriva propagarii caldurii prin conductie.

Cum este fabricata?

Vata minerala are la baza materiale anorganice, cu structura silicioasa, obtinuta prin fibrilarea rocilor de bazalt. Topirea se realizeaza in cuptoare, iar obtinerea fibrelor se face prin centrifugare.

Concomitent cu fibrilarea prin pulverizare se aplica si un liant de rasina sintetica, combinata cu un ulei mineral emulsionant.

In urma unui al doilea tratament termic, rasina se solidifica, asigurand produsului capacitatea de a-si conserva forma sub actiunea anumitor solicitari mecanice.

Caracteristici esentiale

Secretele eficientei acestui material rezulta din tehnologia de fabricare, prin inglobarea unui volum mare de aer intre fibrele continue de material, aer care este impiedicat sa circule liber. Pe langa proprietatile sale izolatoare, vata minerala are si calitati ignifuge de mare exceptie.

Este obtinuta din cenusa vulcanica sau roca bazaltica, iar buna sa comportare la compresiune o face foarte eficienta si la izolarea pardoselilor.

Vata minerala asigura o buna ventilatie, nu retine apa si nu favorizeaza aparitia microorganismelor.

Conductibilitatea termica este foarte scazuta, iar capacitatea de izolare termica si fonica a fost demonstrata empiric. Astfel, un strat izolator din vata minerala poate ajunge la o valoare de 0,45 a coeficientului de transmisie a caldurii. Spre deosebire de cele mai multe materiale, vata minerala este foarte rezistenta la umiditate si condens, iar trecerea timpului nu ii afecteaza proprietatile.

 

Articol preluat din Revista Casa Mea

Text: Dragos Nicolae

Related posts

Ariston lanseaza noua campanie de inlocuire a parcului de centrale termice

Adina Meyers

Un inceput de an bun!

Adina Meyers

Cum obtii eficienta energetica a aparatelor de aer conditionat

Adina Meyers