Calatorii LifeStyle

Vacanta ca pe vremea boierilor Ghica, la Conacul Polizu

Conacul din Maxut, judetul Iasi, asa cum arata el acum, ca cea mai de pret bijuterie a domeniului de verdeata de 55 de hectare pe care se afla, a mai trait vremuri cu lume fermecatoare, cu ceaiuri, baluri elegante si muzica de pian, cu gazeta citita in liniste pe terasa de familii boieresti, intre anii 1888, cand a fost finalizata constructia lui, si 1946, cand regimul comunist a hotarat sa si-l insuseasca si sa depoziteze aici, unde vreme de 43 de ani a functionat C.A.P.-ul din Harlau, animale, cartofi si alte recolte.

Intrarea in conac este magica. Copacul cu o increngatura grafica este un salcam gasit in padurea de langa conac si replantat. Face deliciul vizitatorilor inca de la sosire.

Reconditionarea si renovarea exterioara a conacului a fost facuta dupa niste fotografii din colectia personala a mostenitoarei. Pe parcursul renovarii au fost descoperite arcade si coloane care fusesera tencuite de catre comunisti. Daca in 2005 totul era in paragina, iar usile se deschideau cu piciorul, astazi conacul arata de parca nu ar fi trecut niciodata prin viata batjocorioare oferita de comunisti. 

58 de ani insa a fost resedinta de vara din Moldova a familiei Ghica-Deleni, iar daca punem la socoteala si anii care au trecut de la renovarea domeniului, dupa retrocedare, finalizata in 2010 de catre mostenitoarea de drept, se fac in total 60 de ani de frumusete reanexata Romaniei. O poveste cu final fericit, care ne arata ca pana la urma binele invinge.

Articole similare

In Romania: satul unic in lume, cu un drum de 10 km de… marmura

casamea.ro

Sunday Brunch – relaxare pentru parinti, distractie pentru copii

Viorica Iorgulescu

Artmark Romania Regala – Adrian Cioroianu

comunicat de presa

Lasă un comentariu