Home

Utila si aratoasa: comoda pentru dormitor

Sunt sigur ca ti s-a intamplat si tie sa umbli prin oras si sa cauti cu disperare o piesa de mobilier cu anumite dimensiuni, niciun centimetru in plus…

Ei bine, eu m-am saturat de plimbare si am trecut la treaba; astfel, piesa care lipsea din dormitorul parintilor a fost gata cat ai zice… comoda!

Materiale:
– placi din pin
– placaj
– tinte
– holtzsuruburi
– coltare metalice
– smirghel
– vopsea
– manere pentru sertare

Am masurat mai intai locul unde urma sa fie instalata comoda, pentru ca placile de pin cumparate sa fie cat mai aproape de dimensiunile finale. Alegerea manerelor s-a facut in functie de celelalte accesorii metalice din incapere – bronz patinat. Cum am dorit o nuanta care sa fie in ton cu cea a patului si a noptierelor deja existente, am ales o vopsea grej.
Un alt pas important este sa hotarasti numarul de sertare in functie de obiectele pe care doresti sa le depozitezi in comoda. Insa, cum parintii mei voiau sa tina acolo tot felul de lucruri marunte, comoda nu are decat 30 cm latime. De asemenea, am ales ca sertarele sa fie egale. Latimea comodei se calculeaza in functie de obiectele pe care le va gazdui (lenjeria de pat, de exemplu, necesita o latime a comodei de cel putin 50 cm).
Trebuie sa stii, de asemenea, ca stilul comodei se poate schimba foarte repede de la modern la clasic. Nu trebuie decat sa adaugi ornamente din sipci de lemn profilate.

Pasul 1:
Odata ce ai stabilit dimensiunile comodei, taie piesele care o compun. Poti folosi un ferastrau pendular sau chiar si unul obisnuit. Traseaza cu creionul si taie cu atentie. E bine sa iti pregatesti toate piesele de la inceput, inclusiv sipcile care sustin sertarele; acest lucru iti va usura munca.

Pasul 2:
Monteaza pe piesele laterale sipcile ce sustin sertarele si apoi uneste-le. Incepe cu piesa decorativa din fata, pe care am prins-o cu ajutorul coltarelor metalice si al holtzsuruburilor. Curbura ei va da in final mai multa eleganta comodei.

Pasul 3:
Continua cu montarea piesei din spate si apoi cu blatul. Prinde in tinte placajul care va constitui spatele comodei. Acesta poate lipsi, caz in care trebuie sa te gandesti la un sistem prin care sa impiedici sertarele sa cada in spate. Nu are insa rost sa te complici.

Pasul 4:
Dupa ce am prins piesele intre ele (eu am folosit peste tot coltare metalice pentru ca nu am dorit sa am nicio bataie de cap cu capetele holtzsuruburilor, care, altfel, s-ar fi vazut si ar fi trebuit chituite), am montat o usita cu deschidere orizontala in locul sertarului de sus – cerere speciala.

Pasul 5:
Vopsitul nu a fost o problema. Am invatat cu alte ocazii ca primul strat de vopsea joaca rol de grund si ca, dupa aplicarea lui, suprafata lemnului trebuie slefuita usor. Abia dupa aceasta operatiune poti aplica cel de-al doilea strat de vopsea, si totul va fi perfect.

Pasul 6:
Cu ajutorul bormasinii, da gauri pentru a monta manerele. Atat pentru usita (care ascunde acum colectia de medicamente), cat si pentru sertare, am ales acelasi model. Dar, cum orice detaliu poate modifica aspectul comodei de la unul serios la unul mai vesel, poti folosi si butoni diferiti, chiar colorati.

Propunere: arh. Mugur KREISS

(mugur@mkdesign.ro, www.mkdesign.ro)

Related posts

Îngrijirea pardoselilor: care este cea mai bună metodă?

Adina Meyers

Tipuri de măști de protecție: ce ne apără mai bine de virus?

Adina Meyers

Mini Floating Nightstand

Adina Meyers