LifeStyle

Un mediu curat – o viață sănătoasă. De ce să colectăm selectiv?

Colectarea selectivă a deșeurilor este o responsabilitate pe care fiecare dintre noi, ca reprezentanți ai acestei comunități, ar trebui sa o avem. Indiferent că este vorba despre reciclarea în propriul oraș sau în locurile în care călătorim, colectarea selectivă ar trebui să facă parte stilul personal de viață, astfel încât să menținem mediul în care trăim sănătos.

Dar ce înseamnă reciclarea selectivă? Reciclarea presupune separarea, colectarea și depozitarea materialelor vechi, utilizate, în vederea transformării lor în produse utile noi.

În prima fază, reciclarea se referă la colectarea deșeurilor în containere diferite, special create și inscripționate pentru diverse categorii de materiale care urmează a fi transportate la centrele de reciclare. Mai mult decât atât, reciclarea reprezintă un proces de reutilizare a materialelor produselor uzate, în vederea transformării lor pentru a crea altele, fără a utiliza materii prime noi. Astfel, se reduce semnificativ consumul de energie necesar extragerii materiilor prime.

Reciclarea este esențială pentru păstrarea mediului în care trăim sănătos și cât mai puțin poluat și intoxicat. De asemenea, este extrem de importantă și pentru reintroducerea în sistemul economic a unor materiale care devin din ce în ce mai greu de găsit. Astfel, este redus consumul emisiilor nocive din aer, cantitatea de deșeuri scade, iar resursele naturale se conservă.

Neglijența noastră în privința folosirii deșeurilor are consecințe foarte grave, printre care putem număra poluarea mediului (aer, apă, sol), distrugerea mediului, dispariția anumitor specii de plante și animale, focare de infecție și altele.

Cele mai bune soluții pentru reciclare sunt coșurile pentru colectare selectivă, care ar trebui să fie prezente prin tot orașul, atât stradale, cât și de interior, pentru instituții publice, mall-uri, clădiri de birouri și blocuri de locuințe. Soluții profesionale moderne pentru depozitarea colectivă a deșeurilor sunt disponibile în magazinul Sanito. Din grijă pentru necesitățile fiecărui tip de spațiu, Sanito pune la dispoziție o gamă variată de soluții pentru depozitarea deșeurilor și comercializează coșuri de gunoi care se potrivesc tuturor mediilor de utilizare.

Materialele care se pot recicla sunt diverse și pot fi recipiente din sticlă transparentă sau din sticlă colorată, hârtie (ziare/tipărituri), cutii din aluminiu pentru băuturi, plasticul.

Mai mult decât atât, procesul de reciclare, are și următoarele beneficii:

  • fiecare tona de hârtie reciclata salvează 17 copaci;
  • o tonă de hârtie reciclată economiseşte: 2,5 barili de petrol; 4132 KwH (suficient pentru a încălzi o locuinţă timp de 6 luni), 497,88 litri de apă;
  • descompunerea naturală a plasticului sau a aluminiului în mediul inconjurator necesită peste 500 de ani;
  • se folosește cu 95% mai puțină energie pentru reciclarea aluminiului, față de cea necesară producerii din materii prime (60% în cazul oțelului, 40% în cazul hârtiei, 70% pentru plastic și 40% pentru sticlă);
  • PET-ul reciclat poate fi folosit pentru a fabrica noi produse: covoare, mochete, material pentru tricouri, încălţăminte, pulovere şi jachete, genţi, umplutură pentru haine de iarnă sau saci de dormit şi chiar jucării.
  • se reduce considerabil cantitatea de deșeuri din gropile de gunoi;
  • reciclarea reduce numărul de agenți poluanți din aer și apă;
  • se reduce semnificativ cantitatea de emisii de CO2 realizată prin extragerea și prelucrarea minereurilor

Colectarea și reciclarea selectivă reprezintă soluții pe termen lung. Astfel, vom reuși să trăim sănătos și să păstram un mediu mai curat, atât pentru noi, cât și pentru generațiile următoare.

Related posts

Programări simple la salon, prin aplicația Stailer 

Adina Meyers

Organizează petreceri de succes cu accesorii de unică folosință

Adina Meyers

De ce să alegem bumbacul organic

Adina Meyers