Image default
Amenajari case

Un interior cu design industrial

Sau, altfel spus, o casă amenajată de tineri pentru tineri, căci fiecare colțișor al acestui proiect dezvăluie gusturi, preocupări și nevoi ale generației tinere de astăzi. Chiar și modalitatea de lucru a fost una inedită, proprietarul preferând să nu intervină deloc în amenajare și să se lase surprins de alegerile echipei de designeri de la Vigo Store.

Situată în Timișoara, casa de tip duplex face parte dintr-un complex rezidenţial nou, finalizat în urmă cu doar un an. Proprietarul, un tânăr manager de 34 de ani, burlac, a cumpărat locuința la cheie, prin programul Prima Casă. L-a atras amplasamentul complexului, la marginea orașului, departe de zgomotul și de agitația zonei centrale. Desfășurat pe o suprafață de 3.800 de metri pătraţi, micul și intimul ansamblu Townhouse este compus din 16 case distribuite în trei corpuri de clădire. Fiecare imobil este dispus pe două niveluri, având 104 metri pătraţi utili, la care se adaugă terasa de 25 de metri pătraţi. Terenul are două fronturi stradale a câte 52 de metri liniari și o suprafață de 250 de metri pătraţi.

Casa este realizată din cărămidă Porotherm de 30 cm grosime, iar proiectul a fost executat de către Imago Development, prin intermediul departamentului propriu de arhitectură.

Construcția simplă, cu formă de paralelipiped, dispune de două intrări (dintre care una aferentă grădinii).

Acoperișul în două ape, cu pante nu foarte înclinate, are învelitoarea din tablă, într-o nuanță de maro închis, asortată fațadelor.

Locuința este gândită în principal pentru familii tinere, cu copii. Parterul este compus din zone de relaxare – living, dining cu acces la terasă și curte – și o zonă funcţională, cu bucătărie și grup sanitar. La etaj sunt grupate trei dormitoare și o baie. Casa are și pod, cu acces din holul de la etaj.

După achiziționarea imobilului, proprietarul a încredințat amenajarea interioară echipei de designeri formată din Irina Ștefănescu și Diana Niculescu de la Vigo Store.

„Am avut o înțelegere „faină” cu proprietarul, acesta punându-ne o singură condiție: să nu știe nimic până la finalizarea proiectului. A dorit să fie o surpriză! Am discutat doar aspectele legate de buget și nimic mai mult. Pentru noi a fost o provocare. Amenajarea a pornit de la ideea de a crea un spațiu practic, masculin, în acord cu personalitatea beneficiarului – un tip deschis, sociabil, care apreciază timpul petrecut cu prietenii, muzica electronică și jocurile pe calculator. În acest sens, am gândit o locuință urbană, funcțională.

Stilul urban, cu elemente industriale, a fost alegerea noastră, a echipei Vigo Store. Am mizat pe acest stil deoarece este practic, nepretențios, nonconformist, cu texturi neșlefuite și materiale brute. Este destul de greu să faci un proiect de acest gen pentru o familie, având în vedere că partea feminină va fi greu de convins să accepte lipsa feminității din propria casă. Așadar, a fost momentul să pariem pe acest stil pentru locuinţa clientului nostru burlac și ne-am apucat de treabă.”

Livingul și diningul, gândite ca zone de relaxare și socializare, au fost decorate în tonuri de gri, cenușiu și brun, peste care s-au adăugat accente de negru și metalice. Pentru pereți, designerii au ales o textură care imită cărămida, iar la execuția mobilierului din lemn masiv și a câtorva elemente decorative a fost utilizat fierul.

Ceasul statement din metal a fost achiziționat de pe site-ul franţuzesc maisondumonde.com. Canapeaua cosy a fost realizată la comandă, iar scaunele sunt un remake al anilor ’50. Designerii au preferat corpuri de iluminat de la Ikea, deoarece sunt practice și nepretențioase, iar pentru a încălzi atmosfera au apelat la covoare din piele de vacă și la câteva obiecte personale – serii de cărți și afișe înrămate cu Electric Castle Festival.

Bucătăria, gândită să fie funcțională și să includă o masă pentru mic dejun, propune, de asemenea, texturi metalice, griuri, accente de negru, precum şi lumini colorate integrate în mobilier. Scaunele, model Bertoia, și elementele decorative amintesc de caracterul masculin al interiorului.

Etajul găzduieşte trei dormitoare și o baie. Un dormitor a fost lăsat momentan neamenajat, urmând ca în timp să i se aloce o anumită funcțiune, alt dormitor a fost transformat în dressing, iar al treilea a devenit master bedroom. Ca și în holul de la parter, unul dintre pereți a fost tapetat cu ziare aduse din UK, restul pereților fiind zugrăviți în gri. Iluminatul cu spoturi a scos în evidență accentele decorative industriale, iar modelele diferite de aplice Ikea au completat aspectul neglijent și nonconformist. Mobilierul din lemn masiv, cu elemente din fier, a fost executat la comandă, iar covorul negru, din piele de vacă, conferă un aer cosy încăperii.

Baia matrimonială a preluat modelul cu ziare tapetate, peste care s-a realizat un material sigilant. Designerii au ales o gresie cu textură de lemn, pe care au combinat-o cu una gri, simplă. Apoi, pentru a proteja oglinda și lavoarul, au delimitat cada cu un panou de sticlă.

Lucrările au durat cinci luni și au necesitat un buget de 13.000 de euro.

Foto: Cristina Roteliuc și Dan Purice pentru Vigo Store

Material realizat cu sprijinul designerilor Irina Ștefănescu și Diana Niculescu – Vigo Store Company, tel.: 0786.028.762, [email protected], www.vigostore.ro

Articole similare

Casa DIY

casamea.ro

La 24 km de Bucureşti: reşedinţă pentru o familie cu doi copii

casamea.ro

Stilul baroc mai aproape cu ajutorul textilelor

Oana Voicu

Lasă un comentariu