Rezultatul nu va avea cum sa nu ii umple de mandrie pe proprietari, care vor locui intr-o casa pretioasa, a carui poveste ii va impresiona pe invitati.

Sibiul este un oras cu o traditie de secole in arhitectura, iar casele vechi si frumoase se intalnesc la tot pasul. Multe dintre ele sunt insa ca niste diamanete neslefuite, pentru ca putini proprietari isi asuma responsabilitatea de a reda stralucirea unei cladiri pe a carei fatada si structura de rezistenta timpul a lasat urme adanci. Exista insa si exceptii! Proprietarii pasionati de arhitectura care au descis sa scoata la lumina farmecul arhitectural al vremurilor de mult apuse. „Am cumparat casa de la familia Moeckel (din care face parte preotul Bisericii Evanghelice germane din Sibiu), in momentul in care se afla intr-o stare deplorabila. In timpul regimului comunist, aici au locuit cinci familii care imparteau acest spatiu fara a se ocupa de conservarea cladirii”, au declarat proprietarii, care nu s-au speriat de starea casei, iar dupa ce au intrat in posesia ei au trecut imediat la treaba. ”Lucrarile au durat aproximativ doi ani, perioada in care am colaborat extraordinar de bine cu arhitectii Flavio Polloniato din Italia si Ernst Schieder din Austria, ambii niste specialisti desavarsiti in lucrari de restaurare”.

La capitolul probleme pe santier, proprietarii povestesc ca cele mai multe batai de cap le-au avut din cauza umezelii din pivnita, care risca sa afecteze fundatia casei. In acest caz, timp de mai multe saptamani, aici a fost montat un dezumidificator care colecta zilnic mai bine de zece litri de apa. In plus, proprietarii au investit in montarea unui sistem de hidroizolatie performant care sa preintampine recidivarea acestei probleme. Eliminarea umiditatii doar prin aerisirea pivnitei este aproape imposibila, deoarece din cauza diferentelor de temperatura existente se formeaza in permanenta condens, iar situatia nu are nicio sansa sa se amelioreze.  Explicatia stiintifica este simpla: aerul cald are un potential mult mai mare de inmagazinare a umiditatii decat aerul rece, asa ca in momentul in care patrunde in pivnita si se raceste apare condensul prin cresterea uminitatii. In aceste conditii, aerisirea pivnitei are sens doar in momentul in care temperatura exterioara este mai scazuta cu cel putin 5 grade Celsius fata de cea interioara. Dezumidificatoarele prin refrigerare extrag umiditatea, racind aerul sub punctul de roua, iar cu ajutorul unui recuperator de caldura aerul este reincalzit. Aerul umed din incapere este aspirat cu ajutorul unui ventilator integrat si condus printr-un condensator, unde este racit foarte repede, apa colectandu-se intr-un recipient special.

Casa a fost consolidata si renovata cu materiale de constructie si finisaje de cea mai buna calitate, multe dintre ele fiind aduse din strainatate. ”Lemnaria este adusa din Tirol, Austria, iar obiectele sanitare, in mare parte, din Italia. Casa a fost restaurata de le zero, tot ce a ramas din vechea constructie fiind zidurile, care au trecut printr-un amplu proces de consolidare”. In ceea ce priveste amenajarea interiorului, o buna parte a mobilei este mostenire de familie, iar restul obiectelor sunt achizitionate la indemnul celor doi arhitecti care au lucrat la restaurarea imobilului. ”Cei care doresc sa restaureze o casa veche trebuie sa stie ca este, de departe, mult mai usor sa construiesti o casa noua decat sa readuci la viata una veche de peste o suta de ani”, a adaugat proprietarul.

 

 

Related posts

De ce sa alegi becurile economice

Adina Meyers

Casa dupa modelul conacelor boieresti

Adina Meyers

Casa cu piscina pe acoperis

Adina Meyers