Solutii Constructive

Tunelul solar – 100% lumina naturala unde nu credeam ca este posibil

Tehnologia si materialele de ultima generatie au fuzionat sub aspectul unui tunel solar, produs inovator care aduce lumina naturala in interioarele care nu pot fi iluminate prin intermediul ferestrelor.

Tunelul solar VELUX este recomandat sa se instaleze in spatiile interioare care nu au legatura cu exteriorul (holuri, bai, desssing-uri), in care instalarea ferestrelor este imposibila iar singura modalitate de iluminare este cea artificala.  

Produsul surprinde prin simplitatea si eficienta sa. Are la exterior un profil similar unei ferestre de mansarda prin care lasa loc luminii sa intre. Partea intermediara a tunelului consta intr-o tubulatura, flexibila sau rigida, care se fixeaza intre acoperis si tavan.Tubul amplifica lumina datorita proprietatilor refectorizante, difuzand-o in spatiul dorit printr-o aplica cu diametrul de 35 cm amplasata in plafon. Tunelul solar poate asigura o reflexie a luminii de pana la 98%, contribuind la economia de energie. Din punct de vedere al eficientei, intr-o zi insorita, tubul rigid poate oferi cu pana la de 3 ori mai multa lumina naturala fata de cel flexibil, instalat in aceleasi conditii (orientarea fata de punctele cardinale, panta acoperisului, lungimea tubului).

Aplica interioara din tavan beneficiaza de curand de un design inovator semnat  de designerul britanic Ross Lovegrove.

Inspirat de ideea de puritate si de potentialul luminii naturale, folosind materiale de ultima generatie, Lovegrove a creat designul noii aplice a tunelului solar, care adauga o nota avangardista spatiului interior. In esenta, aparatul lui Lovegrove instalat in planseu aduce la interior o lumina calda si difuza, reflectata de un glob luminos care pulseaza dupa ritmul luminii solare de afara. Intensitatea luminii poate fi reglata prin ajustarea lungimii cablului de otel care determina deplasarea pe verticala a unui corpi suspendat. Tunelul solar creat de Lovegrove devine astfel primul aparat de iluminat natural cu reglare a distributiei luminoase.

Desi a fost lansat oficial in anul 2010, produsul a castigat deja mai multe premii internationale de design, dintre care amintim prestigiosul Reddot Design Award – best of the best 2010, American Green Gold Design 2010 Award, Danish Design Prize Award.  

Pentru a vedea cata lumina naturala aduce tunelul solar in casa dumneavoastra, incercati aplicatia Calculator Lux, disponibila pe www.velux.ro.

Related posts

Ești în căutarea unei hote de bucătărie? De ce anume trebuie să ții cont

Adina Meyers

Proiect de casa: P + 1 E, 180 mp

Adina Meyers

Proiect de casă de vacanţă în stil country: P, 92 de mp. O buna varianta pentru zona rurala

Adina Meyers