Amenajari Interioare

Tu stii care e cel mai potrivit model de hota pentru nevoile tale?

Desi in ultima perioada am inceput sa gasim in tot mai multe bucatarii o hota, in ceea ce priveste alegerea si instalarea unui astfel de aparat electrocasnic reprezinta in continuare un subiect fata de care suficient de multe persoane arata o anumita reticenta. De ce? Pentru ca, in cazul in care au deja bucataria amenajata, nu doresc sa mai treaca din nou prin intregul deranj care implica acest lucru (pana la urma, hota ocupa un anumit spatiu, iar majoritatea modelelor au nevoie de evacuare – asadar trebuie avuta in vedere amplasarea langa un perete exterior).

Ceea ce nu stiu insa multi este ca pe piata gasim si modele care sunt destul de compacte din punct de vedere al dimensiunilor si, in acelasi timp, care nu au nevoie de evacuare. Acestea nu aduc, bineinteles, toate avantajele unei hote clasice, dar tot sunt binevenite la noi in bucatarie. Cum o alegem insa pe cea mai buna pentru nevoile noastre? Despre acest subiect o sa discutam mai multe in randurile urmatoare.

Merita remarcat faptul ca hota (indiferent de tipul despre care vorbim) este acel aparat electrocasnic care contribuie cel mai mult la confortul nostru. Asadar el ne ajuta cel mai mult sa putem gati intr-un mediu placut, fara a fi supusi la temperaturi ridicate si la un miros care sa ne umple casa.

Care sunt principalele avantaje aduse de o hota? In primul rand, hota te va ajuta sa gatesti in cele mai bune conditii. Intr-un confort maxim. Nu ti se va mai umple bucataria de aburi, deci nivelul de umiditate va fi mentinut la valori numai bune pentru noi, iar temperaturile nu vor deveni unele insuportabile, mai ales in timpul sezonului cald. Un alt mare avantaj adus de hota este acela ca nu lasa mirosul de mancare sa ajunga peste tot prin casa. Acesta este, de fapt, principalul motiv pentru care se opteaza pentru cumpararea unui astfel de aparat electrocasnic, mai ales daca vorbim de existenta unui open space, care sa faca legatura intre bucatarie si sufragerie.

Pentru inceput e bine sa stii ca exista mai multe categorii de hote, si anume conventionale de perete, incorporabile (adica pe care le putem integra foarte usor in dulap sau tavan, astfel incat sa fie cat mai bine mascate), telescopice (cele mai compacte, potrivite pentru bucatariile mici de apartament), tip insula (pentru amplasare sa in mijlocul bucatariei, daca modul in care ai amenajat-o impune acest lucru) si decorative.

In alegerea unei noi hote vei tine cont nu doar de categoria din care face parte, ci si de modul in care este asigurata circulatia aerului. Folosindu-ne de acest criteriu, putem distinge doua categorii de hote, si anume cu aerisire exterioara si fara aerisire exterioara. Cele mai eficiente sunt, desigur, acele hote care asigura o aerisire exterioara, iar asta pentru ca pot elimina mult mai repede mirosurile neplacute si mentin pe tot timpul gatitului o temperatura optima. Acestea au insa nevoie de o evacuare, asadar va trebui sa „spargem” zidul pentru a o amplasa. In schimb, cele din urma sunt cele mai bune pentru bucatariile mici si in cazul in care nu vrem sa mai trecem prin tot deranjul pe care il implica hotele cu evacuare exterioara.

Cum faci cea mai buna alegere atunci cand vine vorba de sistemul de circulatie a aerului? In functie de care sunt prioritatile tale. Pana la urma tu esti singura persoana care poate decide acest lucru. Dupa cum spuneam, cele mai eficiente sunt cele cu aerisire exterioara, mai ales in timpul verii, iar asta pentru ca eficienta hotelor cu filtrare interna a aerului tinde sa fie mult mai scazuta (au insa ca plus instalarea usoara si rapida a lor). In plus, filtrele acestora din urma trebuie sa fie schimbate in mod periodic, deoarece au o durata de viata mica.

Alt aspect pe care tu va trebui sa il ai in vedere este volumul maxim de aer care poate fi recirculat. Aici alegerea o vei face tinand cont de care sunt dimensiunile bucatariei tale. Este de la sine inteles faptul ca pentru o bucatarie de dimensiuni mici nu vei avea nevoie de o hota foarte puternica, iar asta pentru ca oricum nu te vei putea folosi niciodata la maxim de capacitatea sa.

La capitolul confort in timp ce gatim putem adauga si nivelul de zgomot pe care il are hota, mai ales atunci cand o folosim la capacitate maxima. E bine ca el sa fie unul cat mai mic, pentru a nu te deranja atunci cand petreci foarte mult timp in bucatarie.

Related posts

O resedinta de inceput de secol XX

Adina Meyers

Modalitati interesante de decorare a peretilor interiori ai casei tale

Adina Meyers

Casa de langa apa

Adina Meyers