Amenajarea unui spațiu mic poate fi o adevărată provocare pentru mulți dintre noi, fie că vorbim despre o garsonieră, un apartament mic sau o cameră. Există însă câteva trucuri care creează iluzia de spațiu în camere mici și care sunt extrem de ușor de pus în practică.
Merită să le încercați dacă vă confruntați cu nevoia unui spațiu mai generos, cel puțin din punct de vedere vizual.
Există trei elemenete cheie care „păcălesc” ochiul și care fac camera să pară mai mare: dimensiune, lumină și mișcare, însă culorile alese și iluminarea sunt tot atât de importante.
O cameră deschisă la culoare sau în tonuri reci pare mai spațioasă, mai aerisită și mai luminoasă. Chiar dacă albul are în special acest efect, o cameră cu prea mult alb poate părea sterilă și rece, așa că puteți tot la fel de bine să folosiți și nuanțe pastelate și luminoase. Dacă vă hotărâți să vă vopsiți pereții în alb, puteți compensa folosind accente în culori calde.
Oglinzile creează și ele iluzia de spațiu, dublând dimensiunea încăperii. În plus, oglinzile reflectă lumina, creând astfel impresia unei camere mai luminoase. Unul dintre cele mai ușoare trucuri este să așezați oglinda pe peretele opus sursei de lumină (ferestrei), astfel încât să reflecte lumină în întreaga cameră.
O oglindă poate să aibă efecte magice indiferent că o folosiți în sufragerie, în dormitor sau într-o baie de dimensiuni reduse.
Când vine vorba de un interior mic, este cu atât mai important ca acesta să fie bine iluminat pentru că lumina este unul dintre elementele care fac un spațiu să pară mai mare decât este în realitate, dar și mai cald și mai personal.
Așadar, permiteți în primul rând luminii naturale să pătrundă în casă și înlocuiți perdelele sau draperiile foarte groase și opace cu o perdea transparentă și vaporoasă. Gândiți-vă însă și la surse de iluminare artificiale generale și locale, precum lămpi, veioze și spoturi; modul în care sunt plasate acestea contribuie la imaginea generală a camerei. Mai mult, diferențele de luminozitate dintr-o cameră pot avea efecte spectaculoase.
Poate pare evident, însă într-un spațiu mic este indicat să aveți cât mai puțină mobilă și să vă limitați la strictul necesar. Nu ar fi rău nici să alegeți piese de mobilier multifuncționale, precum un cufăr care poate fi folosit atât ca măsuță, cât și ca spațiu de depozitare, scaune pliante sau canapele extensibile care să vă permită să exploatați la maximum fiecare colțișor al camerei.
Evitați piesele de mobilier masive și îndreptați-vă spre obiecte de mobilier simple și de mărimi reduse în stil japonez sau suedez, proporționale cu dimensiunea camerei.
Folosiți de asemenea piese de mobilier cu picioarele la vedere pentru că și acest lucru contribuie la iluzia unui spațiu mai mare și puneți accentul pe rafturi verticale și înguste pentru că acestea creează senzația de mișcare și de fluiditate.
Sursă foto: www.pinterest.com