Ne apropiem cu pasi repezi de una dintre cele mai importante sarbatori crestine: Pastele. Este deci momentul sa decidem langa cine vrem sa petrecem aceasta sarbatoare minunata a invierii Domnului, si desigur meniul… Indiferent de nationalitate, de pe masa noastra nu vor lipsi cu siguranta ouale inrosite, friptura de miel sau berbecut, cozonacul si mai ales un desert deosebit la care ne gandim tot anul: pasca.
Anul acesta, Koliba va incanta cu o reteta inedita de pasca slovaca (denumita “paska”). Este deosebita prin forma sa (rotunda, cu gaura in mijloc, ca un colac mare) dar mai ales printr-un gust foarte fin, oferit de ingredientul-minune ricoletka, similara branzei dulci de vaca. Acest tip de branza se gaseste si in hipermarketurile din Romania (din gama de lactate Koliba) si daca doresti sa prepari ceva care sa ramana mult timp in amintirea oaspetilor tai, nu ezita sa incerci Ricoletka.
Ingrediente
Pentru aluatul de baza
1 cub de drojdie
230 g apa calda
1 lingurita de zahar
250 g lapte fiert
200 g zahar
800 g faina
200 g Gustul untului Koliba
2 lingurite de sare
3 oua
Pentru aluatul cu branza
1 cub de drojdie
150 g lapte cald
1 lingurita de zahar
500 g urda dulce Ricoletka de la Koliba
stafide
4 galbenusuri
200 g zahar
1 lingurita sare
1 lingurita praf de copt
300 g faina
Mod de preparare
Se pune in apa calda drojdia si o lingurita de zahar si se lasa sa se topeasca timp de 5 minute. Dupa care se adauga laptele incalzit, zahar si Gustul untului de la Koliba. Se pune faina intr-un bol si se amesteca cu sare, oua si compozitia din lapte. Se framanta aluatul pana devin elastic, se acopera si se lasa la dospit intr-un loc cald timp de 2 ore.
Intre timp se pregateste aluatul cu urda. Se pune drojdia in laptele incalzit si o lingurita de zahar. Se lasa pentru 5 minute, dupa care se adauga peste urda dulce Ricoletka de la Koliba si se amesteca cu stafide, galbenusurile, zahar, sare, praf de copt si faina. Se framanta bine, dupa care se lasa la crescut pentru 2 ore.
Odata crescut aluatul simplu, se rupe in doua bucati inegale. Se mai framanta putin aluatul mare si i se da o forma rotunda, iar deasupra, de jur imprejur, se intinde aluatul din urda Ricoletka. Se pune apoi intr-o tava unsa cu Gustul untului de la Koliba si se lasa sa creasca pentru 30-45 minute. Aluatul mai mic se foloseste pentru a orna pasca, sub forma de impletitura. Se unge deasupra cu galbenus si se baga la copt la 350 grade pentru 50 minute.
*Produsele Koliba sunt realizate dupa retete traditionale din Slovacia.