Semineul reprezinta un punct de interes in orice locuinta si, cu siguranta, creeaza senzatie, mai ales in sezonul rece. Insa trebuie curatat si intretinut periodic, pentru a evita o serie de neplaceri.
In ultima perioada intalnim tot mai des seminee in locuintele individuale, chiar daca sunt vazute mai degraba ca un element decorativ rafinat care creeaza un ambient aparte. Si asta pentru ca ne simtim cu totii atrasi de stralucirea reconfortanta pe care o da flacara palpaitoare a unui semineu, oferindu-ne acel sentiment de confort si eleganta in caminele noastre. In plus, de ce sa nu vedem si partea practica? Ele pot reprezenta cu succes o sursa secundara de incalzire a spatiului unde sunt amplasate.
Semineele se trag din vechea vatra a casei, care de-a lungul timpului a evoluat atat in ceea ce priveste forma, cat si tehnologia de functionare. Cu toate acestea, elementele principale au ramas aceleasi – focarul si ancadramentul – la care se adauga accesoriile in functie de tipul semineului (grilele de ventilatie, racordurile si cosul de fum). De asemenea, focarul poate fi din fonta sau otel, cu interiorul captusit cu samota sau cu un alt material cu proprietati asemanatoare. Insa, indiferent de tip si accesorii, tineti cont de faptul ca trebuie curatate si intretinute periodic. Acest lucru nu trebuie sa va sperie, deoarece cu echipamentele adecvate si cunostintele necesare o astfel de operatiune se va dovedi mai usoara decat v-ati imaginat. Iata ce trebuie sa stiti.
Cand curatam semineul?
Rapunsul la aceasta intrebare l-am aflat de la specialisti, care recomanda ca semineele, indiferent de tipul lor, sa fie curatate si intretinute periodic. Mai exact, pe parcursul anului trebuie efectuate doua curatari mecanice. Prima la inceputul sezonului rece, inainte de a pune semineul in functiune, iar a doua la sfarsitul sezonului rece, cand am incetat a-l mai folosi. Este de evitat curatarea pe timpul verii, deoarcece in zilele calduroase se poate simti mirosul neplacut de ars si catran. Aceste operatiuni sunt necesare pentru a controla efectiv starea semineului si pentru a ne asigura ca va functiona bine. Din acest motiv, verificati partile componente ale acestuia, iar daca este cazul, inlocuiti-le pe cele deteriorate. Este interzisa folosirea semineului daca au fost constatate neregularitati, iar acestea nu au fost remediate! Pana la urma, ganditi-va ca riscati sa puneti in pericol siguranta caminului vostru.
Cum trebuie curatat semineul?
Cele clasice, pe lemn, sunt mai pretentionase cand vine vorba de curatare si intretinere. Daca ati optat pentru acest tip de semineu, va trebui ca la sfarsitul sezonului de inclazire sa curatati toate elementele de otel si sa razuiti cu o perie de metal eventualele acumulari de funingine de pe toate partile accesibile. Acestea vor trebui apoi protejate cu pasta sau vopsea potrivita, ferind semineul de rugina. O atentie deosebita trebuie acordata si cosului de fum, care se recomanda a fi verificat de catre un cosar la inceptul sezonului rece, pentru indepartarea acumularilor de funingine, a eventualelor cuiburi de pasari sau a altor elemente care ii pot perturba buna functionare. Cand nu mai folosti semineul, lasati, macar pentru o vreme, orificiile pentru aerisire deschise, astfel incat toata instalatia sa fie ventilata si bine aerisita, eliminand pe cat posibil mirosul inecacios de ars. Dupa ce considerati ca aerisirea este facuta, puteti acoperi cosul cu un capac, fiind de ajuns un cerc din tabla fixat bine pe gura de cos. Izolarea il va proteja de ploaie, pasari si alte impuritati aduse vant. De asemenea, cenusarul trebuie si el bine curatat, permitand astfel o buna circulatie a aerului si implicit o mai buna functionare.
La randul lui, geamul semineului se va curata numai atunci cand este rece, folosindu-se carpe din bumbac sau burete inmuiate in solutii speciale. Atentie la accesoriile si partile din alama, unde nu trebuie sa folositi detergenti pentru sticla, ci solutii speciale!
Tipurile de seminee care folosesc drept combustibil gazul au avantajul lipsei depunerilor de funingine, ceea ce inseamna mai putin efort cand vine vorba de intretinere. In aceasta situatie este insa obligatoriu un control periodic, din partea persoanelor avizate, al racordurilor istalatiei de gaz si al reglajelor semineului. In cazul celor electrice, lucrurile sunt si mai simple, necesitand lucrari minime de curatare si intretinere, fiind recomandata o verificare anuala a reglajelor si treptelor de temperatura.
Tipuri de seminee
In functie de forma focarului, semineele pot fi:
– dreptunghiulare (pot fi puse pe un perete);
– prismatice (pot fi amplasate cu usurinta in colturile unei incaperi);
– circulare sau semicirculare (pot fi pozitionate fie in coltul unei incaperi, fie pe un perete al acesteia).
Sfatul expertului!
Este recomandabil sa consultati un expert inainte de a cumpara un semineu pe lemne. Acesta va putea dimensiona corect sursa de incalzire de care aveti nevoie. Semineul si cosul de fum trebuie sa fie instalate de catre persoane avizate, care sa tina cont de toti factorii si va ajute sa luati o decizie corecta si sigura.
Unelte ce nu trebuie sa va lipseasca
Daca detineti un semineu pe lemne, cu siguranata veti avea nevoie de o serie de accesorii pentru intretinere si curatare. Iata care sunt uneltele ce nu trebuie sa va lipseasca din depozit. In primul rand veti avea nevoie de doua lopeti drepte, cu dimensiuni diferite ale cozilor. Cea mai lunga (120 cm) se utilizeaza la inlaturarea cenusii din apropierea gurii semineului, iar cea scurta (cu o coada de 60 cm) o veti folosi pentru curatarea colturilor si a cenusii din mijlocul vetrei. Foarte important este sa strangeti cenusa intr-o galeata din metal, astfel incat posibilul jar neras sa nu reprezinte un pericol de incendiu. Pentru un semineu de dimensiuni medii, o galeata de 20 de litri ar fi suficienta.
Vatraiul si clestele pentru carbuni nu trebuie nici ele sa lipseasca. Uneori lemnele sau carbunii nu ard complet, iar cu ajutorul acestora puteti manipula in siguranta combustiblul solid. La fel de importante si de utile se vor dovedi si periile de sarma. Veti avea nevoie de o perie mai mica (20 cm si o coada de 60 cm), pentru a curata exteriorul si interiorul vetrei semineului, si de una mai mare (cu o coada de 120 cm) pentru curatarea sistemului de evacuare a fumului. Acestea fiind spuse, nu ne mai ramane decat sa va uram spor la treaba!
Stiati ca …?
Exista seminee cu focare mai speciale, cum ar fi cele cu dubla deschidere, care prin dispunerea lor pot deservi doua incaperi invecinate, sau cele cu un design special, care transforma semineul intr-o adevarata piesa de arta.
Mai multe imagini descoperiti in galeria foto!
Articol preluat din Revista Casa Mea
Text: Costel Popa