Piatra naturală este un material care se folosește de mii de ani în construcții, datorită durabilității și a aspectului estetic pe care îl oferă. Astfel, travertinul este una dintre opțiunile ideale atunci când vine vorba despre amenajările interioare și exterioare, fiind extrem de apreciat. Plăcile de travertin se folosesc pentru proiectele de amenajări interioare, precum pardoseli și pereți, iar pavajele de travertin sunt ideale pentru spațiile de terasă sau alei.

De regulă, plăcile de travertin au o grosime medie de 1.2 cm, în timp ce pavajele pentru exterior au o grosime dublă. Vrei să folosești plăcile de travertin dar nu știi care sunt avantajele și dezavantajele unui astfel de material? Ține cont de sugestiile noastre.

Travertinul este disponibil într-o varietate de nuanțe și texturi

Dacă ești în căutarea unui material natural care să se potrivească în orice spațiu, travertinul reprezintă soluția optimă. Din fericire, travertinul se găsește în numeroase culori și nuanțe. Cele mai întâlnite culori sunt ivoire, bej, argintiu, fiind posibile și combinații din aceste culori.

La fel de cunoscute sunt și nuanțele de maro, precum cappuccino sau ciocolata, ideale pentru cei care vor un decor mai întunecat. Plăcile de travertin pot fi alese și în funcție de finisaj. Astfel, poți opta pentru plăci periate, mătuite, chituite sau antichizate, în funcție de efectul pe care vrei să-l obții în proiectul de amenajare.

Travertinul îmbunătățește estetica locuinței

Pentru că travertinul este unul dintre cele mai vechi materiale de construcții, includerea lui într-un tip de amenajare adaugă un plus de lux și de eleganță. Prezența travertinului atrage atenția instant asupra unei încăperi, așa că poți folosi aceste plăci ori de câte ori ai nevoie de o cameră unică.

Travertinul este rezistent

Totodată, travertinul este un material rezistent și durabil, de aceea reprezintă soluția ideală pentru pardoseală și podele. În plus, plăcile din travertin cu finisaj natural sunt rezistente la deteriorare sau ciobit, așa că nu vei observa fisuri sau lovituri pe parcursul anilor.

Susafoto: https://www.piatraonline.ro/travertin-romano-french-pattern-set-antichizat-3-cm

Plăcile de travertin au nevoie de întreținere și îngrijire periodică, însă au potențialul de a dura zeci de ani, fără să apară găuri sau fisuri.

Travertinul se repară cu ușurință

Te gândești că travertinul se înlocuiește greu? Ei bine, pentru că travertinul poate fi găsit sub formă de plăci, dacă una din ele se rupe, o poți îndepărta pentru înlocuire extrem de repede. Se recomandă că atunci când începi un proiect nou de amenajare, să achiziționezi câteva plăci suplimentare din același model, pentru reparațiile în timp.

Travertinul necesită o îngrijire atentă

Atunci când vorbim despre dezavantaje, trebuie să știi că travertinul are nevoie de o atenție specială în ceea ce privește întreținerea. Dacă folosești plăcile de travertin pentru blaturile de bucătărie, acordă atenție substanțelor cu aciditate ridicată, fiindcă pot afecta materialul. Totodată, atunci când folosești plăcile de travertin pentru podea, trebuie să folosești soluții de curățare care să nu le deterioreze. Nu te teme, există detergenți pentru piatra naturală, care curăță suprafețele fără să le atace. 

Traficul și locul în care se montează plăcile de travertin au un rol esențial în tratamentul pietrei naturale. Un pavaj din travertin pentru exterior va fi curățat diferit, în comparație cu un perete din travertin pentru baie sau bucătărie. Pentru a proteja travertinul de diferite pete sau grăsimi, se recomandă impermeabilizanții pentru travertin. Acest procedeu implică folosirea impregnanților de piatră sau lacuri.

Susa foto: https://www.piatraonline.ro/travertin-latte-periat-61-x-30-5-x-1-2-cm

Travertinul este mai vulnerabil decat alte materiale

Deși travertinul oferă o eleganță aparte în spațiile în care este integrat, este un material natural poros, vulnerabil în anumite condiții. Astfel, dacă plăcile de travertin pe care le folosești pentru pereți și pardoseli nu au un finisaj lustruit, trebuie să aplici un strat de protecție, care te asigură că materialul nu se deteriorează. Petele de lămâie sau de roșii, oțetul, precum și anumite băuturi pot decolora plăcile de travertin, care merită o atenție deosebită.

Ține cont de avantajele și dezavantajele folosirii plăcilor de travertin în amenajarea locuinței și ia decizia optimă pentru tine și nevoile tale! Găsești plăci de travertin la prețuri ok, care îți transformă pe loc casa într-un spațiu elegant și cu bun gust.

Related posts

Avantajele parchetului lucios

Adina Meyers

Stilul floral şi materialele textile în designul de interior, cu Ramona Pintea

Adina Meyers

O mansarda roz

Adina Meyers