Se spune ca un sistem care se bazeaza pe legile naturii si care in acelasi timp poate folosi noua tehnologie este unul actual si de viitor. Acelasi lucru se poate afirma si despre sistemele ecologice de incalzire.

Incalzirea prin plinta

Presupune un consum mai mic cu 50% comparativ cu al sistemelor de incalzire traditionale. Principiul de functionare este asemanator cu al unui sistem conventional de incalzire, bazat pe utilizarea apei ca agent termic. Asadar, in timp ce traverseaza tevile dispuse de-a lungul peretelui, apa calda cedeaza caldura prin lamelele de aluminiu si invelisul special tratat al acestora. Astfel, este generat un strat de aer cald, absorbit de pereti. Ulterior, acestia raspandesc omogen radiatia termica in incapere.

Centralele pe peleti

Pot asigura atat incalzirea locuintei, cat si apa calda menajera. Functioneaza ca o centrala proprie pe gaz, doar ca elementul ars il reprezinta peletii, o alternativa mai ecologica si mai eficienta decat lemnul clasic. Peletii sunt niste capsule din rumegus presat, care au marele avantaj ca permit o totala automatizare a incarcarii, gratie unui sistem de control cu microprocesor.

Panourile solare

Completeaza necesarul de energie al unei pompe de caldura, care incalzeste si climatizeaza integral o casa. Se estimeaza ca, pentru aproximativ 4 kilowati de energie termica livrata, pompa de caldura are nevoie de numai 1 kilowatt de electricitate.

Pompele de caldura ecologice

Functioneaza atat cu ajutorul caldurii acumulate in sol, prin formarea unor sonde in pamantul din gradina, cat si pe baza energiei furnizate de apa subterana sau de cea din lacurile ori din raurile invecinate. De asemenea, pot valorifica energia din aerul exterior casei, caz in care merg pe acelasi principiu ca o pompa de caldura din sol.

Panourile fotovoltaice

Furnizeaza energie electrica prin captarea si convertirea energiei solare. Cu energia electrica produsa se poate alimenta un aparat electric pentru a incalzi locuinta.

Related posts

SIGURANȚA ȘI PROTECȚIA PRIMEAZĂ: +5 motive pentru care să-ți montezi camere de supraveghere în casă

Adina Meyers

Principiile de functionare a aparatelor de aer conditionat

Adina Meyers

Proiect de casa – Parter + E

Adina Meyers