Bricolaj

Top 5 sfaturi pentru activitatea de prelucrare a lemnului

Prelucrarea lemnului este o activitate care se face de mii de ani și oamenii au ajuns la stadiul în care au perfecționat-o. Dar, dacă ești la început și vrei să construiești ceva din lemn, fie că e vorba de hobby-ul tău sau ai o lucrare importantă de făcut, este normal să nu fii pus la punct cu tot ce presupune prelucrarea lemnului.

 

De aceea ne-am gândit să îți propunem cinci sfaturi pentru activitatea de prelucrare a lemnului, pentru a putea executa proiectele rapid, în siguranță și cu drag.

1.   Care sunt tipurile de lemn potrivite pentru mobilier

Lemnul masiv este potrivit pentru mobilierul designului interior cât și pentru cel exterior. El trebuie să fie dur și rezistent pentru a trece testul timpului. Speciile de lemn tare sunt: nucul, stejarul, frasinul, arțarul, cireșul, mahonul.

 

Atunci când cumperi lemne pentru proiectul tău, trebuie să ai în vedere și umiditatea acestuia, deoarece nu vrei să apară crăpături sau curbări. Cu atât mai mult, trebuie să ai în vedere și integritatea lemnului. Este important ca acesta să nu aibă găuri, mucegai sau noduri.

 

2.  Care sunt utilajele performante pe care le poți utiliza

Activitatea de prelucrare a lemnului nu este tot timpul ușoară. De aceea, pentru unele proiecte mai mari, sau proiecte în serie, trebuie să alegem produsele solide și puternice, precum cele de pe Danibrum.ro.

Acest tip de utilaje automatizate ajută la realizarea rapidă și de calitate, și cresc productivitatea și forța de muncă indiferent dacă este un proiect personal sau sunt proiecte industriale

În ceea ce le privește, putem să le împărțim în două categorii: utilaje clasice și utilaje automate.

 

Utilajele clasice:

  • Strunguri
  • Mașini de frezat, ascuțit, rindeluit, șlefuit
  • Mașini de aplicat cant
  • Fierăstraie panglică sau circulare.

 

Utilaje automate:

  • Tocătoare
  • Mașini calibrat și șlefuit
  • Fierăstraie panglică de debitat
  • Routere CNC

 

3.  Care sunt sculele pe care trebuie să le ai la îndemână

Atunci când vorbim de prelucrarea lemnului, fie la nivel de începător sau profesionist, există câteva scule de mână care nu ar trebui să lipsească din niciun atelier.

Poți opta pentru sculele electrice deoarece vor ajuta în cadrul proiectelor de atelier; astfel este important să existe cel puțin următoarele scule practice.

  • Bormașina
  • Fierăstrău pendular
  • Strungul
  • Mașina de rindeluit
  • Mașina de șlefuit

 

4.  Plănuiește-ți proiectul de dinainte

Înainte să te apuci de proiectul tău, indiferent de mărimea acestuia, este important să-ți faci un plan.

 

Fă o listă cu toate materialele de care ai nevoie și locurile de unde le poți achiziționa. Ia în considerare să reciclezi lemnul, dacă ai proiecte mai vechi la care nu îl poți folosi sau dacă ai deja lemne cumpărate.

 

Formează o schiță a proiectului și nu uita să măsori de două ori înainte să tai ceva.

 

5.  Lucrează în siguranță

Indiferent de mărimea proiectului, siguranța trebuie să fie pe primul loc de fiecare dată.

 

Fie că lucrezi cu scule de mână sau ai nevoie de utilaje mai puternice pentru proiectul tău, toate măsurile de siguranță trebuie respectate.

 

Poartă tot timpul ochelari de protecție și mănuși, iar atunci când lucrezi cu utilaje, respectă regulile de folosire ale fiecăruia.

 

Acesta a fost topul cu cinci sfaturi pentru activitatea de prelucrare a lemnului. Fie că ai un proiect mic pe lângă gospodărie sau vrei să începi o afacere care presupune prelucrarea lemnului, trebuie să ai în vedere toate aceste aspecte.

 

Ia în considerare lemnele cu care lucrezi și ce tip de lemn se potrivește fiecărui proiect, lucrează cu scule de mână și utilaje de calitate, potrivite pentru proiectele tale, plănuiește totul în detaliu și nu uita de siguranță.

Există mai multe ramuri de prelucrare a lemnului, de exemplu sunt cele: primare, secundare, finale, PAL, MDF, a lemnului masiv și a celui prefabricat.

 

Întoarce-te la aceste sfaturi ori de câte ori e nevoie și spor la treabă!

 

Related posts

Idei simpatice pentru decoraţiuni de Crăciun haioase

Adina Meyers

Cum să construieşti un cadru de pat cu spatii de depozitare

Adina Meyers

Cum să-ți construiești singur un cuptor din cărămidă

Adina Meyers