Iarna bate la usa, iar luna decembrie va veni la pachet cu temperaturi foarte scazute si cu prima ninsoare.
Nu lasa curtea si gradina la voia intamplarii! Daca nu le pregatesti pentru iarna, la primavara ar putea arata ca dupa un dezastru.
Iata ce trebuie sa faci pentru a-ti pregati curtea si gradina pentru sezonul rece:
1. Repara sau construieste gardul
Inainte de a te ocupa de gradina, verifica in ce stare se afla gardul care imprejmuieste spatiul din jurul casei. In timpul iernii, un gard solid iti va proteja curtea de viscol si zapada si iti va oferi un plus de siguranta in propria ta locuinta. Daca gardul are nevoie de reparatii, este timpul sa-l consolidezi. Daca gardul este, insa, foarte deteriorat, inlocuieste-l cat mai repede. Gardurile din plasa sau cele de tip panou sunt foarte ieftine si rapide de construit. Dupa cum vedem pe arabesque.ro, acestea pot fi plastificate sau zincate, cu ochiu hexagonale sau patrate.
2. Tunde arbustii
Atunci cand arbustii se ingalbenesc sau incep sa produca seminte, acestia trebuie sa fie taiati, altfel vor putrezi. Taie arbustii astfel incat sa ramana doar un sfert din dimensiunea lor initala, insa nu uita ca taierea lor difera in functie de tipul de tufis sau de specia de arbust pe care ai plantat-o in gradina.
3. Planteaza pomi fructiferi
Lunile octombrie si noiembrie sunt cele mai potrivite pentru plantarea pomilor fructiferi. In aceasta perioada, rata de prindere a acestora este dubla fata de lunile de primavara. Dupa plantare, ancoreaza pomii pentru a-i ajuta sa „supravietuieasca” in fata viscolului.
4. Ai grija de trandafiri
Daca ai in curte sau in gradina trandafiri, tunde-i si acopera-i cu pamant la baza tulpinelor. Pamantul trebuie sa fie amestecat cu ingrasamant natural uscat si apoi batatorit in jurul plantei. Acelasi tratament trebuie aplicat si vitei de vie, mai ales in luna noiembrie, cand este recomandata plantarea noilor butuci, dar si pomilor fructiferi, in primii trei ani dupa plantare.
5. Ingrijeste gazonul si curata frunzele
Conditiile meteorologice din timpul iernii afecteaza gazonul din jurul casei, de aceea trebuie sa-l pregatesti pentru temperaturile foarte scazute, pentru umiditate si pentru prima zapada. Indeparteaza frunzele in mod constant. Daca nu vei mentine gazonul curat, la primavara vei vedea o multime de pete maronii si muschi, pe care-i vei indeparta cu mare greutate. Mai mult decat atat, evita fertilizatorii traditionali si aplica pe gazon un fertilizator de toamna, cu un nivel mai mare de potasiu, care va oferi ierbii mai multa rezistenta la inghet.
Foto: pixabay.com