Calatorii LifeStyle

Timisoara – mica Viena

Timisoara noului mileniu este un oras cu o pregnanta vocatie moderna prin arhitectura, cultura si conceptiile locuitorilor sai. „Orasul Florilor”, asa cum mai este denumit de localnici, sau „Mica Viena”, reprezinta locul care imbina istoria cu arhitectura moderna, pastrand totusi o directie comuna.

Timisoara este un oras multicultural, influentat de diversele comunitati etnice, in special de cea germana, maghiara si sarba, dar si de cea bulgara, italiana, palestiniana si greaca care, de-a lungul timpului, au numit orasul de pe Bega, „acasa”. Din punct de vedere arhitectonic, orasul mosteneste un amplu patrimoniu de monumente istorice (circa 14.500), fiind din acest punct de vedere primul oras din tara. De altfel, intregul ansamblu de cladiri din centru si cele din cartierele Iosefin si Fabric sunt considerate monumente istorice. Acesta este rezultatul unei traditii indelungate de planificare urbanistica moderna, inceputa inca din secolul al XVIII-lea, odata cu venirea austriecilor. Centrul orasului, amplasat in vechea Cetate, are astazi un suflu nou, el capatand in timp o noua fata prin intermediul unor piete moderne si strazi drepte.

Rasfoind cartile de istorie si pe cele de arhitectura, am aflat ca la sfarsitul secolului al XIX-lea structura urbanistica a Timisoarei a suferit un proces amplu de modernizare. Fostele bastioane si spatiile militare au fost demolate si inlocuite cu bulevarde si cartiere noi. In 1904, Primaria a infiintat postul de arhitect-sef si l-a atribuit tanarului arhitect László Székely, care a adus o contributie decisiva la remodelarea zonei centrale si la introducerea stilurilor art nouveau, secession si eclectic in peisajul urbanistic al orasului. Acestor informatii le stau marturie palatele din Piata Victoriei, Baia Publica Neptun sau Casa Brück din Piata Unirii. Pe de alta parte, cartierele Fabric si Iosefin pastreaza intacta amprenta diversitatii etniilor: germana, maghiara si sarba. Cladirile nu depasesc doua etaje, sunt viu colorate si foarte bogat ornate.

In cartiere precum Mehala, Iosefin sau Freidorf se pastreaza trasaturile tipice ale satelor traditionale de svabi banateni: case mari cu front stradal, frumos ornate si cu spatii verzi. Ultimul curent arhitectural care influenteaza vechiul oras este cel romanesc, cel mai bun exemplu in acest sens fiind Catedrala Mitropolitana realizata in stil moldovenesc. In perioada interbelica se construiesc si noi cartiere de vile in jurul centrului, unde se resimte influenta stilului modern interbelic, a stilului brancovenesc sau chiar francez. Timisoara de astazi este in plina expansiune, la periferia orasului ridicandu-se noi si noi cartiere rezidentiale.

Material preluat din revista Casa Mea.

Related posts

Societatea Română de Epidemiologie, în alertă! Roagă populaţia să respecte măsurile

Adina Meyers

Policolor: Primele sase luni din 2013 vor fi decisive

Adina Meyers

Bicicleta care face hamburgeri – lansată la White Garden Party by Jubile Catering

Adina Meyers