Home

Cabină de duş cu cadă sau zidită?

 

Amenajarea casei înseamnă un lung şir de alegeri pe care trebuie să le facem punând în balanţă avantajele şi dezavantajele cunoscute, sfatul specialiştilor, bugetul avut la dispoziţie şi preferinţele celor din familie. Cabină de duş cu cadă sau zidită? Iată o altă întrebare la care trebuie să răspundem atunci când ne amenajăm sau modernizăm baia de serviciu sau pe cea din dormitorul matrimonial.

 

Construirea unei cabine de duş zidite nu este o treabă tocmai uşoară, la care să vă înhămaţi de unii singuri, pentru că aveţi şanse mari să vă confruntaţi cu probleme destul de grave. Dacă nu faceţi o hidroizolaţie ca la carte în zona cabinei de duş, vă puteţi trezi la uşă cu vecinii de la etajele inferioare (dacă staţi la bloc) ori cu infiltraţii serioase, care pot afecta pereţii sau chiar structura de rezistenţă a casei. În cazul unei astfel de cabine de duş, este nevoie de două sau chiar de trei sisteme de hidroizolaţie care se completează reciproc. Primul sistem de hidroizolaţie (membrană bituminoasă sau folie specială) se pune sub plăcile ceramice. Apoi, înainte de a aplica plăcile de gresie şi faianţă, este obligatoriu să montaţi o hidroizolaţie flexibilă, specială pentru etanşarea suprafeţelor-suport fără rosturi. Atunci când este vorba despre o pardoseală cu strat termoizolant, hidroizolaţia se realizează direct pe stratul de repartizare a încărcărilor. În plus, este musai să alegeţi un finisaj ceramic cu grad redus de absorbţie, care poate fi protejat cu o membrană incoloră, specială pentru piscine. Aceasta are o consistenţă fluidă şi o vâscozitate redusă, întărindu-se la contactul cu umiditatea din atmosferă. Materialul produce o membrană foarte elastică, cu o puternică aderenţă la multe tipuri de suprafeţe. Conţine o cantitate mică de solvent, aşa că nu mai necesită diluare. Având o rezistenţă termică excelentă, produsul nu se înmoaie niciodată. Temperatura maximă de rezistenţă este 80 grade Celsius, iar temperatura maximă de şoc, -200 grade Celsius. De asemenea, este important să ştiţi că acest produs prezintă o bună rezistenţă chimică – nu este afectat de produsele de curăţare sau de dezinfectanţi şi este complet non-toxic după uscare. Stratul de hidroizolaţie respiră, ceea ce înseamnă că sub înveliş nu se acumulează umiditate, iar amorsele speciale se potrivesc oricărui tip de suprafaţă. Astfel, materialul poate fi aplicat cu succes pe beton, ciment fibros, mozaic, lemn, metal corodat sau oţel galvanizat. Pentru o bună aplicare, este indicată curăţarea suprafeţei de impurităţi uleioase, ceroase şi grăsimi sub jet de apă. Membrana se aplică cu pensula sau trafaletul în cel puţin două straturi. Deoarece aceasta conţine solvenţi volatili inflamabili, operaţiunea trebuie realizată într-o încăpere bine aerisită, departe de flăcări deschise.

 

Avantaje

– durată mare de viaţă, datorită faptului că este realizată din pereţi placaţi cu plăci ceramice sau marmură;
– uşor de curăţat, mai ales dacă este proiectată între doi sau trei pereţi placaţi cu faianţă, mozaic ori alt finisaj modern şi uşor de întreţinut;
– sunt şanse mai mici să apară infiltraţii sau depozite de mucegai.

Dezavantaje
– amenajarea unei astfel de cabine de duş implică o investiţie mai mare având în vedere că zona în care este plasată trebuie prevăzută cu pantă de scurgere a apei, hidroizolaţie şi chiar cu un prag pentru delimitarea suprafeţei;
– şansele ca apa să ajungă pe suprafeţele învecinate sunt mai mari, aşa că se impune montarea unui perete sau a unei uşi din sticlă securizată, lucru care va creşte bugetul alocat acestui proiect.

O cabină de duş cu cădiţă reprezintă o alegere mai ieftină şi mai simplu de realizat, dar mai puţin estetică. Cădiţele de duş nu au nevoie de tehnici speciale pentru instalare, deoarece se potrivesc perfect cu toate tipurile de cabine, fiind comercializate în pachete complete, care includ toate accesoriile de conectare la sistemul de scurgere al băii. În plus, pot fi instalate uşor, chiar şi de o persoană amatoare, pe baza instrucţiunilor puse la dispoziţie de producător. Cel mai des sunt folosite cădiţele din PVC sau acril, pentru că beneficiază de un design variat, sunt mai uşoare şi se pot monta cu un efort minim. Modelele din acril sanitar tind să le înlocuiască pe cele realizate din materiale tradiţionale. Acrilul sanitar împiedică depunerea impurităţilor pe suprafaţa sa şi se curăţă cu un detergent obişnuit. Pe lângă alegerea formei şi a materialului din care este fabricată cădiţa cabinei de duş, trebuie să stabiliţi dacă o veţi monta direct pe pardoseală, pe picioare speciale sau pe un postament din beton, finisat cu plăci ceramice. Datorită picioruşelor de susţinere (1-4 cm) cu înălţimea reglabilă, se pot corecta foarte uşor denivelările în plan orizontal ale pardoselii.

 

Montarea cădiţei în 5 paşi simpli
1. Alegeţi locul de amplasare al cabinei de duş în funcţie de poziţionarea scurgerii.
2. Fixaţi conducta de drenare astfel încât să se alinieze cu orificiul de scurgere al cădiţei.
3.Verificaţi poziţionarea orizontală pe ambele diagonale, cu ajutorul nivelei.
4. Cuplaţi sifonul de canalul colector şi verificaţi dacă există scurgeri.
5. Etanşaţi cu silicon anti-mucegai rostul dintre cădiţă şi pardoseală.

 

Foto: Shutterstock

Related posts

Idei practice: Ce poti sa faci din scaunele vechi?

Adina Meyers

Skateboardingul, sportul olimpic de la Tokyo, desconsiderat în România. Care sunt avantajele practicării lui

Adina Meyers

Parchetul laminat: caracteristici şi avantaje

Adina Meyers