Ingrediente:
1 kg de dovlecei
150 g de mazare (proaspata sau congelata)
1 ceapa mica (cca 50 g; sau 3 fire de ceapa verde)
20 g de leurda
2 linguri de ulei
50 ml smantana dulce pentru gatit (15% grasime; optional)
sare, piper negru
Portii: 4
Citeste si: Supa de linte
Mod de preparare:
Daca dovleceii sunt mari si au coaja grosa, ii curatati de coaja. Ii taiati pe lungime si scobiti cu o lingurita zona buretoasa cu seminte. Vor ramane cca. 750-850 g dovlecei pe care-i taiati cubulete.
Se toaca ceapa si se caleste 5 minute in ulei, pana se inmoaie un pic.
Se adauga dovleceii si se calesc la foc mai mare, amestecand des pana devin translucizi, iar daca oala e mai larga poate reusiti sa-i si rumeniti un pic (cca 10 minute). Se adauga 400 ml apa, sare si piper negru si se aduce la fierbere. Se da focul la mic si se fierbe cu capac 15 minute.
Se adauga mazarea si se fierbe pana e facuta (cca 2 minute daca e congelata sau 10 minute daca e proaspata).
Se adauga leurda si se mai lasa sa fiarba 1 minut.
Se mixeaza cu blenderul tot continutul oalei, pana aveti o crema fina (cca 1-2 minute). Se drege de sare si se toarna smantana daca doriti.
Se serveste supa calda cu paine usor prajita stropita cu ulei si presarata cu frunze tocate de leurda.
Material preluat de pe www.e-retete.ro