Home

Stilul retro și atmosfera lui unică

Precum moda, stilurile de amenajare au tendința să se repete.  Stilul retro însă, a fascinat  constant, prin legătura sa cu timpul, fie că ne raportăm la atmosfera vibrantă a anilor  ’50-’70, fie că îi recunoaștem meritul atemporal – e mereu în tendințe sau ne duce cu gandul la timpul petrecut prin târgurile de antichități. Stilul este astfel, încărcat pozitiv, nu doar de istorie, ci și de experiență personală, de entuziasmul căutării și bucuria descoperirii unor obiecte interesante.

Infiltrându-se discret, stilul retro se regăsește preponderent în amenajări contemporane, care conțin elemente specifice deceniilor trecute. În amenajările retro vom regăsi o explozie de culori pastel și o paletă largă de nuanțe naturale. Predomină galbenul, oranjul, verdele mentă, albastrul, nuanțele de cafeniu și sepia. Pereții sunt vopsiți în aceeași linie cromatică sau sunt decorați cu tapet, iar textilele au pattern-uri abstracte. Mobilierul este simplist, cu linii drepte, colțuri rotunjite și combină materiale diverse, precum sticlă, metal, plastic şi furnir, considerate inovatoare la vremea aceea.

În încăperile cu acest tip de estetică se potrivește o podea acoperită cu parchet din lemn, care să dea impresia de căldură. Lemnul, în sine, creează o atmosferă caldă, iar nuanțele arămii contribuie la accentuarea acestei senzații.         

Dacă apreciați simplitatea, liniile clasice sau detaliile atent puse în evidență, designerii producărorului de parchet Barlinek, mereu atenți la tendințe, dar și la cerințele și stilul de viață al clienților, recomandă pentru acest tip de amenajare un parchet triplu stratificat Barlinek  – Stejar Harmony sau Stejar Intense din colecția Senses .Pentru alegeri îndrăznețe, căci interiorul retro emană o stare de bine, este vesel şi tonic, designerii recomandă Stejar Balsamico Grande sau Stejar Tartufo Grande din colecția Tastes of Life.

Finisajele elegante și aspectul desăvârșit al parchetului sunt completate de funcționalitatea acestuia. Este compatibil cu încălzirea prin pardoseală și are o rezistență ridicată la uzură.

Din amenajările retro nu pot lipsi obiectele decorative, care personalizează interiorul, precum posterele anilor ’60-’70, cărțile poștate, fotografiile alb-negru, machete de mașini, motociclete sau obiecte, care fac trimitere către tema acestori ani – cucerirea spațiului.

Decorațiunile  pot fi autentice sau pot fi piese moderne, reinterpretate.  Un telefon fix cu disc, un pick-up sau o lampă industrială, din sticlă și din metal sunt adevărate comori, pe care le puteți descoperi la târgurile de antichități, dar și în atelierele unor tineri designeri de produs. 

Fie că este vorba de o interpretare personală a stilului retro  sau de un decor cu accente,  cel mai important aspect este crearea unor combinații armonioase , cu elemente care să vă reprezinte și care să vă ajute să vă bucurați de un decor cald și primitor, pentru că acasă este spațiul unde toate simțurile ni se activează și ne bucurăm din plin de viață și de compania celor dragi.

Mai multe detalii despre colecțiile Senses și Tastes of Life, inspirație și idei pe site-ul Barlinek.

Related posts

Cum alegem cele mai bune echipamente de taiat gresia si faianta

Adina Meyers

Avantajele pereţilor mobili în amenajarea birourilor

Adina Meyers

Teste COVID-19 GRATUITE pentru bucureștenii care pleacă în vacanță

Adina Meyers