În zilele noastre locuințele amenajate în stil minimalist au început să fie din ce în ce mai populare. Motivele sunt unele cât se poate de evidente. Un astfel de stil ne ajută să obținem un spațiu luminos și aerisit, modern și elegant, în care să ne simțim foarte bine.

Acestui stil i-a fost atribuit de către arhitectul Ludwig Mies van der Rohe expresia „Less is more”, adică puțin înseamnă mai mult. Formele sunt rectangulare, masive, atrăgând atenția privitorului asupra contrastelor între plin și gol, iar totul se reduce la strictul necesar. Nici nu avem nevoie de un buget foarte mare la dispoziție pentru a putea obține un decor minimalist.

Trebuie menționat chiar de la început că este greșit să ne gândim că stilul minimalist este același lucru cu cel modern, chiar dacă se aseamănă din mai multe puncte de vedere. Acesta a apărut în secolul XX, așadar cu ceva timp în urmă, însă abia de curând au început tot mai multe persoane să opteze pentru amenajarea locuințelor în acest stil.

Stilul minimalist se potrivește de minune mai ales atunci când vorbim de apartamentele mai mici, deoarece se va crea impresia că ele sunt mult mai mari decât în realitate. În continuare vom încerca să îți oferim câteva sfaturi care să te ajute să îți decorezi locuința în acest stil, fără însă a face sacrificii în ceea ce privește funcționalitatea sa.

Paleta de culori este bine sa fie una neutră. Până la urmă interioarele minimaliste sunt cele care au legătură cu liniile simple și curate, iar alegerea culorii care să predomine trebuie făcută ținând cont de acest lucru. Pentru a evita ca încăperea să devină monotonă, plictisitoare, e recomandat să adăugăm și suficient de multă varietate. Cel mai bine este să aplici aici regula 60 / 30 / 10 (care sunt procente). Mai exact, alege o nuanță predominantă, încă una secundară care să vină în completarea celei care predomină, și o a treia culoare pe care o rezervăm accentelor.

Atenția ta trebuie să se îndrepte și către alegerea obiectelor de mobilier potrivite. Ele reprezintă elementul de bază al acestui stil, punctul central în jurul căruia vom amenaja o încăpere elegantă, dar și functională în același timp. Nu evita să investești ceva mai mult în mobilier, astfel încât să nu faci compromisuri în ceea ce privește calitatea, dar și pentru a te putea bucura de funcționalitate.

Nicio încăpere nu poate fi considerată funcțională dacă lipsesc spațiile de depozitare. În cazul decorului minimalist, aceste spații de depozitare trebuie să fie unele cât mai bine ascunse, dar asta nu înseamnă că vom renunța la unele doar pentru că avem noi impresia că nu le găsim un loc potrivit. Ideea din spatele acestui sfat este următoarea: dezordinea trebuie să lipsească cu desăvârșire.

Nu te abține de la a „amesteca” texturile. Dacă știi cum să faci asta în mod corect o să adaugi un plus de valoare estetică încăperii și vei menține interesul privitorului crescut.

Sursă foto: www.pinterest.com

 

 

Related posts

Oscilezi intre a cumpara un apartament sau o casa? Afla care sunt beneficiile si dezavantajele traiului la bloc

Adina Meyers

Mobilierul de birou: orientarea către ergonomie şi design human –centric

Adina Meyers

Casa contrastelor: arhitectură industrială, design interior cald

Adina Meyers