BCA-ul este parte a unui sistem de zidărie complet, alcătuit din materiale călduroase pentru realizarea unor construcţii sigure, economice și ușor de întreţinut.

Pentru că este un subiect de interes, am căutat să înţelegem dacă BCA-ul este sănătos, alături de alte beneficii pe care le oferă, pentru a putea lua o decizie în cunoștinţă de cauză atunci cȃnd începem să construim. Cu alte cuvinte, pentru a fi informaţi corect, nu doar informaţi. 

Poate ar fi mai ușor să înţelegem pentru început ce stă la baza acestui material de construcţii. Să începem, deci, cu compoziţia BCA-ului.

Spre exemplu, BCA-ul produs de Macon este obţinut dintr-un amestec de nisip, ciment, var, apă, gips și pastă de aluminiu (folosită în cantitate foarte mică). Nisipul este adus în componenţa materialului ca sursă de dioxid de siliciu, cimentul și varul ca sursă de oxid de calciu, iar gipsul are rolul de a ajuta în producerea reacţiilor dintre var, nisip si ciment. Cȃt despre utilitatea aluminiului, acesta reacţionează cu varul și este cel care dă structura poroasă a BCA-ului. 

Un alt aspect important referitor la BCA este impactul redus asupra mediului. Pentru ca un material de construcţii să fie văzut „prietenos cu mediul” pot fi amintite urmatoarele criterii: materiile prime să fie ușor de procurat (aspect pe care deja l-am discutat), ciclu productiv cu consum energetic redus, emisii nocive neglijabile și o reciclabilitate ridicată sau totală.

Procesele de producţie permit reintroducerea în fabricaţie de materiale reciclate, astfel încȃt materiile prime să nu fie irosite. Ele implică un consum redus de energie și, implicit, un nivel scăzut de emisii C02, aflăm de la specialiștii Macon.

O altă caracteristică importantă a BCA-ului este structura sa: blocurile de BCA sunt ușor de debitat, așa că li se poate găsi rapid o altă întrebuinţare, fiind astfel usor de refolosit.

Toate aspectele discutate mai sus prezintă mai multe argumente în favoarea considerării BCA-ului ca material de construcţie sănătos. Un studiu realizat la Iași în cadrul laboratorului specializat al Universităţii Tehnice “Gh. Asachi” vine și el în sprijinul acestei afirmaţii. Iată rezultatele studiului aici.

Dincolo de a fi un material de construcţie sănătos, BCA-ul prezintă și multe alte beneficii. Hai să le descoperim împreună.

Suntem în mijlocul verii, așa că ne dorim ca zilele toride să fie mai ușor de suportat. BCA-ul este și un excelent izolator, ne asigură cei de la Macon: vara oferă protecţie împotriva pătrunderii căldurii în spaţiile interioare, limitȃnd transferul de căldură datorită rezistenţei termice a blocurilor. Simplu și fără cheltuieli cu răcirea aerului interior.

Şi pentru că vara nu e singurul anotimp care ne preocupă, e bine să știm că rezistenţa termică mare a blocurilor de zidărie aduce un alt plus: BCA-ul asigură o protecţie superioară și împotriva frigului. Excelenta izolare a BCA-ului datorită configuraţiei sale asigură reducerea transferului de căldură.

Cu toţii ne dorim locuinţe eficiente energetic sau chiar independente energetic. Ȋnţelegem cu adevărat importanţa acestora dacă ne gȃndim că o mare parte a suprafeţelor care alcătuiesc anvelopa unei clădiri este reprezentată de pereţi, iar costul zidariei din BCA  este unul accesibil, reprezentand doar 3-5% din costul total al unei case.

Sperăm că toate informaţiile de mai sus vor fi de ajutor atunci cȃnd veţi decide să construiţi o casă și veţi fi în proces de selectare a materialelor.

Sursa: macon.ro

 

Related posts

Cum alegem centrala termică?

Adina Meyers

Panourile solare reduc factura la intretinere cu 60%

Adina Meyers

Arhitectură socială. Competiția „Acasă pentru umanitate” și-a desemnat câștigătorii – FOTO

Adina Meyers