Duminica, 11 octombrie, orele 13.00, la Centrul de Dezvoltare si Informare din comuna Crevedia Mare, judetul Giurgiu, la 30 de km de capitala, se întampla un lucru inedit: inaugurarea unor instalatii artistice ambientale de mari dimensiuni realizate de copiii din comuna.
Initiativa constituie punctul culminant al proiectului Spatiul artistic Crevedia 2009. O investitie în creativitatea rurala, proiect initiat de Asociatia Cred’Art din localitate si finantat cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National.
Ce se întampla din punct de vedere cultural într-o zona rurala putin avantajata, în care copiii si adultii fac exclusiv agricultura, în care cele mai recente urme de cultura sunt cele din perioada neolitica? De obicei nimic, pana în momentul cand apare în zona o organizatie care sa înceapa sa miste comunitatea. În cazul de fata este vorba de Cred’Art reprezentata de doi sculptori, Dragos Neagoe, Ramona Guran si un pictor, Rozalia Iorga.
Proiectul initiat de acestia si realizat în parteneriat cu Asociatia Gaspar, Baltasar si Melchior si Primaria comunei Crevedia Mare si-a propus valorificarea unor artefacte de cultura neolitica cu ajutorul creativitatii copiilor din comuna prin aceasta urmarindu-se cresterea valorii culturale si sociale a comunitatii rurale din comuna. Concret, copiii au fost învatati si au fost pusi sa realizeze ei însisi doua instalatii ambientale de mari dimensiuni, de la primele etape, de concepere a schitelor, pana la materializarea lucrarilor supradimensionate, potrivite pentru spatii de mare vizibilitate în localitate. Sursa de inspiratie pentru lucrari au constituit-o sculpturi de mici dimensiuni descoperite pe santierele arheologice din zona, lucrari care au fost interpretate imaginativ de sensibilitatea copiilor. De aici pana la rezultatul final, instalatiile pictate si amplasate în comuna, au trecut multe etape de munca creativa si de echipa, tip de experienta în care copiii au fost implicati pentru prima data în viata lor.
Proiectul are scopuri ambitioase propunandu-si creearea unei strategii culturale si turistice pentru comunitatea Crevedia Mare care sa pledeze pentru investitiile culturale si artistice în creativitatea rurala si care sa vina în sprijinul regenerarii comunitatii locale. Tot prin acest proiect se doreste înfiintarea unei retele tematice axata pe interventiile artistice în spatiul rural si exploatarea creativitatii rurale.
Organizatorii subliniaza lipsa de oportunitati sociale si culturale pentru oamenii din comunitate, lipsa locurilor de joaca pentru copii, a oricarei modalitati de petrecere a timpului liber pentru acestia. Acesta fiind contextul, initiativa a avut aspectul unei experinte unice pentru copii, bucuria creatiei în echipa fiind evidenta. Asociatia Cred’Art a mai desfasurat ateliere artistice pentru copii care au exploatat potentialul creativ al acestora, constituindu-se în initiative constante si apreciate de copii si parintii comunitatii.