Solutii Constructive

Solutii pentru toate sarpantele

In momentul in care v-ati decis sa achizitionati ferestre de mansarda, iata cele mai importante aspecte de care e bine sa tineti cont:

In primul rand, luati in consideratie orientarea casei dumneavoastra fata de punctele cardinale.

Pentru a maximiza cantitatea de lumina adusa de ferestrele din planul acoperisului este foarte important ca acestea sa fie pozitionate, pe cat posibil pe panta sudica, aceasta fiind cea mai insorita.

In al doilea rand, pentru mai multa lumina in fiecare incapere de sub acoperis, optati pentru mai multe ferestre.

Daca montati o singura fereastra pe panta sudica a acoperisului, acesta va capta lumina fie dimineata, fie in timpul dupa-amiezei. Daca veti opta pentru doua ferestre montate una langa alta, efectul de lumina va fi dublu amplificat. Pentru a va asigura ca aveti suficienta lumina la interior, este recomandat ca suprafata vitrata sa reprezinte minim 10-15% din suprafata totala a incaperii.

In al treilea rand, alegeti lumina in functie de inclinatia tavanului.

Deoarece ferestrele de mansarda VELUX se pot monta pe orice tip de acoperis cu panta de minim 15 grade si pe orice tip de invelitoare, va propunem un exercitiu virtual pentru a vedea solutiile noastre pentru cele cinci exemple de mai jos:

1. In cazul unui planseu orizontal se poate monta o fereastra de mansarda in planul acoperisului. Aceasta va aduce lumina in spatiul interior asemenea unui luminator. Inainte de trasarea golului, este important sa stiti ca puteti alege directia luminii naturale, in functie de zona care trebuie iluminata (vezi figura 1).

2. In cazul unui tavan inclinat care preia panta acoperisului, exista numeroase posibilitati de utilizare a ferestrelor de mansarda pentru iluminarea camerelor. Trebuie doar sa va decideti asupra tipului de ferestre si asupra locului unde doriti se le amplasati (vezi figura 2)

3. In cazul podurilor nefolosite, numarul solutiilor de iluminare este si mai mare. Pur si simplu, luati in consideratie panta acoperisului (minim 15 grade), tipul invelitorii (plata sau ondulata), apoi suprafata totala si forma spatiului de sub acoperis. Toate va vor ajuta sa decideti de cate ferestre avetie nevoie si unde le veti pozitiona (vezi figura 3).

4. In cazul unui acoperis terasa, ferestrele montate impreuna cu rama de suprainaltare pentru formarea pantei minime, vor lumina in profunzime camerele si vor permite ventilarea spatiilor datorita clapetei de ventilare integrata in fereastra. Daca veti opta pentru varianta electrica a acestei ferestre, veti putea controla lumina si cantitatea de aer proaspat cu o simpla apasare a butonului telecomenzii (vezi figura 4).

5. Pentru holuri, bai, dressing-uri, scari interioare sau colturi intunecate, incaperi in care accesul luminii naturale este dificil, se recomanda instalarea tunelului solar. Acesta capteaza si aduce lumina naturala in aceste spatii fara pereti exteriori (vezi figura 5).

 Fiecare camera are functionalitatea si personalitatea ei. Cu cat veti aduce in incaperi mai multa lumina naturala directa si indirecta, cu atat veti avea nevoie de mai putina lumina artificiala, construind astfel o casa eficienta din punct de vedere energetic. 

 Pentru mai multe detalii, vizitati www.velux.ro

Related posts

Renovarea termica a unui acoperis mansardat

Adina Meyers

Renoveaza-ti acoperisul cu tigla ceramica Tondach

Adina Meyers

Cat costa sa-ti faci o casa de vacanta?

Adina Meyers