O prima solutie ar fi folosirea vatei minerale (doar vata minerala pe care producatorul o recomanda pentru izolare fonica) pe o parte a zidului, impreuna cu aplicarea placilor de gips-carton. Acest sistem are un coeficient R de 47 dB, iar daca placarea se face in strat dublu, atunci acesta creste la 57 dB.

O alta solutie este folosirea placilor de pluta expandata (neagra) sau granulata. Acestea se comercializeaza la diferite grosimi (pluta expandata 1, 2, 3, 4, 5 cm iar pluta granulata 2, 3, 4, 5, 6 cm). Pentru asigurarea unei cât mai bune atenuari fonice, aceste placi pot fi aplicate pe ambele fete ale peretelui. Placile de pluta pot fi aplicate si doar pe o parte a peretelui, dar in acest caz rezultatele vor fi diminuate. Sistemul de izolatie cu placi din pluta poate sa asigure un coeficient R de pâna la 70 dB.

Citeste si: Cum montam izolatia din vata minerala bazaltica?

Pluta este un material natural si ecologic. Ea implica cheltuieli mai mari decât sistemul cu vata minerala si gips-carton, dar are si cateva avantaje care merita sa fie luate in considerare. Un avantaj il reprezinta faptul ca poate fi lipita cu adeziv mineral direct pe pereti. De asemenea, pluta este mai subtire, astfel economisindu-se spatiu in incapere. O a treia solutie este folosirea unui produs nou: panourile acustice. Acestea au o structura din carton ondulat si insertie de nisip special. Sunt usoare (10 kg/mc), usor de montat si asigura o excelenta izolatie fonica (peste 65 dB). 

Related posts

Ventilarea naturala a locuintei

Adina Meyers

Casele “in oglinda” solutii pentru familiile mari

Adina Meyers

Durata, costul si avantajele proiectarii in cadrul unei lucrari de pavare

Adina Meyers